Roedes unike app-verktøy

I Roede har vi mange verktøy som skal gjøre det lettere å øke matvarekunnskapen og dermed lykkes med en livsstilsendring. Sjekk ut hvilke! 

Publisert Sist oppdatert

Roede kostholdsscores og matens energitetthet er blant noen av de viktigste verktøyene vi har i NEDiVEKT-appen vår.

Last ned NEDiVekt-appen her! 

Roede kostholdsscore

Når du registerer maten du spiser i NEDiVEKT-appen får du en kostholdsscore. Den er utviklet for å hjelpe deg med å spise mat med godt næringsinnhold. Den skal motivere deg til å spise de kaloriene som er gode for deg og som gjør godt for kroppen din. Den skal hjelpe deg med å finne glede i de sunne matvalgene og kjenne hvor godt det er å spise deg mett på den næringsrike maten.

Vår kostholdsscore gir deg tilbakemelding på om du får i deg nok frukt og bær, grønnsaker, kalsium, fiber og nøtter. Videre motiverer den deg til blant annet å bruke vann som trøstedrikk, velge det sunne fettet samt ta tran.

Vi oppfordrer alle som bruker NEDiVEKT-appen til å følge med på sin daglige kostholdsscore. Den går fra 1-10, og vi sier at alt over 7 er bra. Alt under 7 betyr rom for forbedring. I appen får du også en ukesoppsummering.

Roede kostholdsscore gir deg en helt ærlig tilbakemelding på kostholdet ditt.

Matens energitetthet

Vi bruker begrepene energitetthet og næringstetthet om maten vi spiser. Dette er også et nyttig verktøy. Det handler om hvor mye energi og næringsstoffer det er per mengde mat, og å lære seg å ta smarte valg utifra dette. Vi deler maten i tre kategorier: Den energitette maten, den middels energitette maten og mat med lav energitetthet.

Den energitette maten har mye energi per 100 gram, mer enn 250 kcal per 100 gram. I denne kategorien finnes det både usunn og sunn mat, og det er lurt å lære seg å skille mellom disse to. Eksempler på den usunne varianten er potegull, muffins og kjeks. Den andre kategorien, med med høy energitetthet, men som også har høy næringstetthet er typisk hjertevennlig mat som fet fisk, oljer, frø og nøtter.

Mat med middels energitetthet er mat som metter og som bør inngå som del av et sunt og variert kosthold, i passelige mengder. Dette inkluderer de fleste grove brød og kornvarer, magre pålegg, kjøtt/fugl/fisk samt melk og meieriprodukter. Matvarer i denne gruppen inneholder gjerne mellom 100 – 250 kcal per 100 gram.

Mat med lav energitetthet inneholder under 100 kcal per 100 gram. Her er grønnsaker den viktigste maten. De gir mange viktige næringsstoffer, men inneholder få kalorier. I tilleg har vi frukt, bær, poteter og belgvektster i denne gruppen. Mesteparten av kostholdet bør komme fra denne gruppen.

Vi har sterk tro på at økt kunnskap om energitetteten og næringstettheten i mat vil motivere til endringer som varer.

I NEDiVEKT-appen kan du enkelt finne ut hvor energitett og næringstett maten du spiser er.

Flere verktøy

Det å ha en god verktøykasse er en velkjent oppskrift for å lykkes med et prosjekt.

Andre nyttige verktøy du kan benytte deg av, er for eksempel når du er i butikken. Velg for eksempel matvarer som er merket med Nøkkelhullet og velg de groveste brødene ved å sjekke Brødskalaen.

Når du spiser, bruk tallerkenmodellen som et verktøy til å legge opp et balansert måltid, der du fyller halve tallerkenen med grønnsaker eller salat, en fjerdedel med kjøtt/fisk eller fugl og en fjerdedel med poteter eller fullkornsvarianter av pasta, ris eller annet. Velg alternativt en plantebasert tallerkenmodell, med plantebaserte proteinkilder. 

Å spise akkurat passe mengde mat, er også et viktig verktøy når du skal ned i vekt. Følger du en Roede-meny får du tilpassede porsjonsstørrelser.

Bli medlem her og få en tilpasset Roede-meny! 

Powered by Labrador CMS