Sånn får du et sunt kosthold og gode matvaner

Det er viktig å kose seg med maten! Følger du våre råd, er du sikret en riktig sammensetning av kostholdet, i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet. Det gir ordet Matglede en dobbel betydning! Finn flere matoppskrifter på våre sider.

Hvordan spise sunt?

Et sunt kosthold er et variert kosthold med flere ulike typer frukt og grønnsaker, bær, grove kornprodukter, fisk og magert kjøtt. I tillegg er det flere andre “hovedregler” man kan holde seg etter. Vi gir deg de overordnede rådene, her!

Spis regelmessig

Finn en måltidsrytme som passer deg i din hverdag. La det ikke gå mer enn tre-fire timer mellom måltidene og start alltid dagen med en god frokost. Følg anbefalt meny og spis samtlige måltider hver dag.

Spis nok

Sånn kan en dag med Roede-kostholdet se ut!

Det er viktig å passe på at man spiser nok så energinivået holder seg oppe gjennom hele dagen.

Ditt gjennomsnittlige kaloriinntak bør være innenfor våre anbefalinger, da holder du forbrenningen i gang og oppnår de beste resultatene. Bruk gramvekten eller våre omtrentlige mengdeangivelser som et hjelpemiddel til å innøve et godt øyemål.

Spis variert

God variasjon i kostholdet sikrer at kroppen får tilført de næringsstoffene den trenger, og du beholder matgleden.

Ingen matvare er forbudt

Selv om du ønsker å gå ned i vekt, er det ingen matvare som er forbudt. Men noen matvarer bør du spise sjeldnere og i mindre mengder enn andre matvarer.

Mye av det vi jobber med på Roede-kurs er hvordan den enkelte skal balansere og velge de riktige maten, både i hverdagen, men også i helger og ferier.

Spis grove brød- og kornvarer

Velger du grove brød- og kornvarer, får du i deg mange nyttige næringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. 

Frukt og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som virker sykdomsforebyggende, og kan ikke erstattes av høye doser av enkeltstoffer i pille- eller pulverform.

De grove brød- og kornvariantene er dessuten gunstige når du ønsker å gå ned i vekt, fordi de gir en bedre metthetsfølelse som varer lenger.

Duften av nybakt brød.

Spis fisk flere ganger i uken

Både mager og fet fisk er bra. Fet fisk er rik på det sunne umettede fettet, mens mager fisk er en viktig kilde til jod. Fisk bør spises jevnlig både som pålegg og til middag. 

Anbefalt mengde fisk du bør spise er 300-450 gram i uken, hvorav 200 gram bør være fra fet fisk. Forsøk å ha fisk til middag 2-3 ganger i uken!

Bruk renskåret kjøtt fremfor farseprodukter

Velger du renskåret kjøtt, unngår du mye av det usunne mettede fettet som vi generelt får for mye av i vårt kosthold. Begrens antall middager med pølser og annen farsemat.

Velg magre meieriprodukter

Melk og meieriprodukter er våre viktigste kilder til kalsium. Disse matvarene bidrar også med mye mettet fett, så det gjelder å velge de magre alternativene. Innholdet av kalsium er det samme.

Frukt og grønt – 6 om dagen

Frukt og grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber.

Et høyt inntak av disse matvarene beskytter mot utvikling av kreft samt hjerte- og karsykdommer. Derfor anbefaler vi at du spiser to-tre forskjellige frukter og minst tre porsjoner grønnsaker hver dag.

Drikk nok vann

Vann er den beste tørstedrikken. Drikk helst 10 glass vann (1,5 – 2 liter) hver dag. Start gjerne dagen med et glass vann, og drikk rikelig med vann gjennom dagen.

Behovet for å etterfylle med væske øker ved fysisk aktivitet og i varmt klima. Vårt råd er at du lytter til kroppens signaler.

Drikk alltid vann når du er tørst. Kroppen består av nesten 80 % vann og det er nødvendig for at alle kroppslige funksjoner skal fungere optimalt. Vann inneholder heller ingen kalorier!

Ta tran daglig

Tran bidrar med vitamin D og det sunne omega-3 fettet om det kan være vanskelig å få nok av gjennom kosten.

Vi anbefaler en barneskje tran eller et tilsvarende tilskudd hver dag året rundt. Vurder om du også bør ta et multivitaminmineraltilskudd daglig.

Bli sunn med Roede-kostholdet

Roede-kostholdet er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger og er tilpasset alle; både for den som skal gå ned i vekt eller holde en stabil vekt, ønsker økt overskudd, skal optimalisere treningen eller bare lære mer om hvordan etablere sunne vaner.

Personlig oppfølging sikrer de gode resultatene og gir deg nye sunne vaner som varer. det er nettopp derfor du vil få et eget opplegg som du vet vil holde i lengden når du melder deg opp på et Roede-kurs.

Powered by Labrador CMS