Spiser du sent på kvelden?

Er du en av dem som dropper å spise sent på kvelden fordi du tror dette vil føre til en vektøkning? Her kan du lese mer om hvordan kroppen responderer og hvilke valg som er smarte for deg når det gjelder spising om kvelden.

Her er noen sunne oppskrifter på kveldsmat

Ikke smart å legge seg sulten

Om magen rumler og blodsukkeret er for lavt, vil mange oppleve ubehag. Noen blir rastløse, ubesluttsomme, får søtsug eller oksehunger, og noen får kanskje problemer med å sovne. Blodsukkeret er kroppens drivstoff, og er et mål for mengden glukose i blodet. Dersom blodsukkeret er lavt, vil ikke kroppen og hjernen få den energien den trenger for å fungere. Det er derfor ikke særlig lurt å legge seg sulten.

I tillegg vil en skrubbsulten mage på kveldstid by på utfordringer. Er du skrubbsulten kan det ende med at du tar ubevisste valg og spiser matvarer som ikke nødvendigvis er de beste. Dette kan komme av et økt søtbehov dersom du har glemt å spise tilstrekkelig gjennom dagen, som igjen får kroppen til å rope etter mer energi. Fellen er da å spise for mye av energirike matvarer som slår litt skjevt ut på energibalansen.

Hva med en liten smoothie før du legger deg?

Les også: Kveldsmåltidet er undervurdert!

Legger man på seg om man spiser sent på kvelden?

Kroppen trives verken med å legge seg skrubbsulten eller stappmett. Å spise et lite og lett måltid på kveldstid, er smart!

Det er en myte at du legger på deg om du spiser etter klokken åtte. Det er faktisk bedre å spise litt istedenfor å legge seg sulten. Å legge seg sulten gir ikke god søvn, og nok søvn er en viktig faktor når det gjelder vekt. Og har du for eksempel vært på trening om kvelden, burde du absolutt innta noe mat når du kommer hjem.

Det er det totale kaloriinntaket i løpet av dagen (og hele uken) som vil avgjøre hvorvidt du vil legge på deg eller ikke, og ikke om du spiser etter klokken åtte. Har du allerede “fylt opp kvoten din” før klokken åtte kan du legge på seg av å innta mer mat, men har du litt å gå på, kan du helt fint innta noe mat.  Så litt mat om kvelden er ok, men du bør heller ikke legge seg stappmett.

Unngå å gå til sengs stappmett

Unngå også tunge måltider og veldig fettrik mat som kan være tungtfordøyelig og bidra til en stappet mage, dårlig samvittighet og en redusert søvnkvalitet. Det samme gjelder alkohol på kvelden, som tar opp plassen til andre viktige næringsstoffer. Drikker du for eksempel flere glass vin i tillegg til annen mat sent på kvelden, vil dette kunne ødelegge nattesøvn. Og dessuten kan det utgjøre en stor energimengde som igjen kan føre til en gradvis vektøkning.

Powered by Labrador CMS