Syns du fett er komplisert?

Man skal ikke kutte ut det energirike fettet selv om man skal ned i fett. Fett har en rekke viktige funksjoner i kroppen.

Fett er den mest konsentrerte energikilden i maten, og inneholder over dobbelt så mye energi sammenliknet med karbohydrat og protein. Men fett skal ikke kuttes ut av den grunn. Det bidrar nemlig med livsnødvendige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer.

Det er ikke ett fett hva slags fett vi får i oss. Det finnes i hovedsak to typer fett; mettet og umettet fett. Mettet fett er hovedsakelig animalsk fett, og er noe vi bør begrense inntaket av da det øker det dårlige kolesterolet. 

Det umettede fettet deles videre opp i enumettet og flerumettet fett. Umettet fett er karakterisert som sunt fett fordi det har en gunstig effekt både på kolesterolet og i kroppen. Det er også her vi får omega-3 som er spesielt gunstig for prestasjon og helse, og finnes i fet fisk, oljer og nøtter.

Synes du dette er innviklet og komplisert? Fett er komplisert. Men følger du Roede-kostholdet vil både mengden fett og typen fett være gunstig. Våre råd om hjertevennlige valg er din guide til sunnere fett.

Her er våre råd:

I Roede råder vi å ta minst to hjertevennlige valg hver dag.

Sunnere fett med Roede-kostholdet

Å velge mat med lite fett kan hjelpe til med å senke kaloriinntaket betraktelig. Men husk at mat som markedsføres som “mager” eller “fettfri” ikke alltid har få kalorier. Lettmajones og lettrømme er typiske eksempler å dette. De er fortsatt rike på kalorier, selv om de inneholder mindre enn de helfete variantene. Så selv om du velger de lette variantene, husk at du ikke kan spise ubegrenset mye av dem av den grunn.

FAKTA

Ifølge Reseptregisterets statistikk brukte om lag 570 000 nordmenn kolesterolsenkende medisiner i 2017. Høyt kolesterol er en viktig risikofaktor for hjerteinfarkt og hjerneslag. En av ti nordmenn har høyt kolesterol uten å vite det. Små justeringer i kost holdet kan redusere kolesterolet betraktelig. Velg hjertevennlig!

  • Bruk plantemargarin på brødskivene og olje eller flytende margarin til matlaging
  • Bruk fet fisk som makrell i tomat og laks som pålegg
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, både fet og mager
  • Velg oftere renskåret kjøtt enn farseprodukter som pølser og hamburger
  • Velg kyllingkjøttdeig og karbonadedeig fremfor kjøttdeig
  • Velg de magre melk- og meieriproduktene
  • Velg små porsjoner av den sunne og energitette maten som planteoljer, avokado, oliven, nøtter og frø
  • Både hjertevennlige valg og inntak av nøtter påvirker din kostholdsscore. Bruk appen og følg med på kostholdsscoren
Powered by Labrador CMS