Ultraprosessert mat – er det virkelig så farlig?

Er all ultraprosessert mat bare dårlig og usunt? Her gir vi svaret.

De aller fleste har fått med seg det begrepet ultraprosessert mat. På mange måter fremstår det som et banneord. Det handler om ekstremt bearbeidet mat, det er mat som forårsaker både overvekt og fedme, og det er mat som gir oss sykdommer som diabetes type 2 og metabolsk sykdom. Dette er mat som er industriprodusert, og satt sammen av næringsstoffer som er tatt ut fra de opprinnelige matvarene. Den opprinnelige råvaren er med andre ord brutt ned til det aller minste.

Eksempler på ultraprosesserte matvarer er pølser, hamburgere, ferdigpizza, ferdigdesserter, kjeks, margarin, søte frokostblandinger, bakevarer med lang holdbarhet og så videre.

Nesten 60 % av all mat vi kjøper er ultraprosessert mat. Og 90 % av sukkerinntaket vårt kommer fra ultraprosessert mat. Det kan høres mye ut for en matvarekategori som har så mye negativt knyttet til seg.

Prosessering er ikke bare fy-fy!

Den ultraprosesserte maten vi bør begrense, er den med tomme kalorier, som gir oss lite næringsstoffer, men mye energi, og som inneholder mye salt, sukker og fett.

Midt oppi dette er det viktig å huske at ikke all prosessering er negativ. Ikke alle ultraprosesserte matvarer skal puttes i samme bås. Vi er helt avhengig av noe prosessering av maten. Det handler både om type matvarer og om graden av prosessering. Yoghurt og brød er eksempler på prosessert mat, delvis også ultraprosessert. Det viktigste er kvaliteten på maten, altså næringsinnholdet, i tillegg til å velge mat som er lite prosessert. Da er det mer innhold av den opprinnelige matvaren enn matvarer som er veldig prosessert.

Husk at prosessert mat inkluderer også olivenolje, brød og mørk sjokolade. Dette er imidlertid mat med mange sunne næringsstoffer. Men husk at prosessen fra en oliven til en olivenolje fjerner nesten all fiber, og ødelegger strukturen fullstendig – og mørk sjokolade har langt ifra en kort ingrediensliste! De har likevel ganske mange sunne næringsstoffer, bare de spises i passe mengder. Og om du tror det er mye bedre å bake brødet ditt selv, så er det faktisk ikke sååå stor forskjell fra brødet man kjøper i butikken. Enten brødet er lagd her eller der, så er det prosessert!

Les også: Hva er prossesert mat?

Tips for å redusere inntaket av ultraprosessert i hverdagen

For å oppsummere vil jeg anbefale å lære å skille mellom ultraprosessert mat og prosessert mat. De aller fleste matvarer er prosessert på en eller annen måte, blant annet for å forbedre smaken og øke næringsverdien og holdbarheten. Prøv å vektlegge kvalitet på matvarevalgene, og ikke minst å lese på varedeklarasjonene. Jo lengre liste jo lengre unna den opprinnelige matvaren.

Her er flere råd:

  • Baser mesteparten av kostholdet på frukt, grønt, bær og nøtter mest mulig rene råvarer av kjøtt, fisk, kornprodukter og meieriprodukter.
  • Lag mesteparten av maten selv der du passer på å redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett.
  • Når du kjøper ferdigmat, velg produktene som inneholder mest mulig av råvaren. Her er det store forskjeller for eksempel på fiskeburgere og fiskegrateng.
  • Lag din favoritt-ultraprossesert mat selv! Er det noen kjeks, kaker eller en pizza du elsker? Lag den selv!

Noen tilsetningsstoffer og konserveringsmidler kan faktisk være bra, da disse har viktige funksjoner som f.eks å unngå at bakterier som potensielt kan være farlige får lov til å vokse i maten.

Powered by Labrador CMS