Vi blir tjukkere av større serveringsfat

Som ernæringsfysiolog får jeg veldig ofte spørsmålet: “Hva er det viktigste tiltaket jeg kan gjøre for å gå ned i vekt?”. De som spør om dette kommer deretter gjerne med en rekke forslag selv: Trene mer? Spiser mer frukt og grønt? Bytte ut smør med margarin? Drikk mindre alkohol? Ja, alt dette er bra, og vil absolutt bidra til bedre vaner og en vektreduksjon.

Samtidig er jeg veldig opptatt av at man ikke skal sette i gang for mange endringer på en gang. Jo flere endringer man setter i gang med, jo vanskeligere er det å få gjennomført alle. Derfor er mitt råd til alle som ønsker å gå ned i vekt, å redusere porsjonsstørrelsene.

Ser for deg bestemors middagstallerken for 30 år siden. Den er ikke i nærheten av så stor som middagstallerkenene er i dag. Bestemors middagstallerkener likner mer på dagens frokosttallerkener! Det at tallerkenen har blitt større er i og for seg ikke et problem, men problemet er at vi fyller mer mat på tallerkenene. Fyller vi med like mye mat som vi gjorde på bestemors tallerken, ser vi jo bare skikkelig småspiste ut! Flere studier viser at vi spiser mer når vi får større porsjoner, helt uavhengig om vi er overvektig eller ikke, eller sultne eller ikke sultne.

Og dessverre er det ikke bare tallerkenene som har blitt større. Alt har blitt større, og da snakker vi servise, handlevogner, potetgullposer, bagels, boller, kaffen – ja, alt har est ut.

Jo større handlevogn, jo mer handler vi…!
Jo større handlevogn, jo mer handler vi…!

På hvilken måte har porsjonene blitt større?

NHI viser til en artikkel som handler om utviklingen av porsjonsstørrelser de siste 20-30 årene. En muffins for eksempel inneholdt cirka 210 kcal for 30 år siden. I dag får man i tillegg kjøpt store amerikanske muffins, som inneholder hele 500 kcal. Dette tilsvarer bortimot et middagsmåltid når det kommer til energiinnhold! Og mens en vanlig kopp kaffe med helmelk og sukker inneholder cirka 50 kcal, inneholder en stor kaffe mokka med helmelk og sjokoladesaus minst 5 ganger så mye energi.

Et “glass vin” er definitivt ikke det samme som det var før…

En bagel har på noen tiår bortimot fordoblet diameteren fra cirka 7,5 cm til 15 cm. Og tenk på glasset med vin. Før drakk vi av de gode gamle IKEA-glassene, som rommet 1,5 dl vin. Nå får vi kjøpt vinglass som rommer en hel flaske (!) vin.

Hva er en sunn porsjon?

Så hva er da en sunn porsjon i 2022?

Å spise sunne porsjoner gjør det også mindre sannsynlig at kiloene kommer snikende på.  For en voksen som inntar så lite som 100 kcal for mye per dag vil i løpet av ett år legge på seg en halv til en og en halv kilo.

Hvis du ønsker å spise sunne porsjoner, er det smart å spise av et servise som ikke har for store fat. Og så kan det være en smart “regel” alltid å gå for de mindre forpakningene, og ikke “familiestørrelse” varianten. Spis til du er passe mett, og unngå å forsyne deg flere ganger.

Gjør man dette vil det for de aller fleste resultere i at man mister noen kilo, man får en sunnere kropp med bedre helse – og ikke minst, så sørger man for et bærekraftig kosthold. Passe porsjoner er nemlig bærekraftig. Da spiser du det din kropp har behov for, og belaster ikke miljøet mer enn du trenger. Sannsynligvis kaster du også mindre mat.

Kilde: NHI.no

Powered by Labrador CMS