Hvordan tilbereder du grønnsaker?

Vi spiser stadig mer grønnsaker, men visste du at mye av de gode næringsstoffene kan forsvinne dersom vi ikke tilbereder grønnsakene riktig?

I løpet av de siste ti årene har salget av grønnsaker i Norge økt med over 20 %, noe som er svært gledelig. Selv om det er ønskelig at grønnsaksforbruket øker enda mer, er det likevel positivt at to av tre nordmenn spiser grønnsaker daglig. Selv om inntaket har gått opp, kan hvordan vi spiser grønnsakene ha stor betydning for hvor sunne de er.

Les også om nordmenns økte forbruk av grønnsaker.

Grønnsaker er en viktig kilde til vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber. Dersom du tilbereder grønnsakene på feil måte kan mye av næringsstoffene forsvinne. Et eksempel er om grønnsakene kokes i vann. Da kan mellom 20 og 50 % av vitaminene, mineralene og de gunstige plantestoffene gå tapt i kokevannet.

Forsking viser at damping er den beste måten for å beholde næringsinnholdet i grønnsaker. Spesielt grønnsaker som brokkoli, blomkål, rosenkål, asparges, mais og spinat bør helst dampkokes for å beholde næringsstoffene. Det er mindre viktig dersom du koker gulrøtter og poteter. Dersom du skal dampkoke disse bør du kutte dem litt opp for å spare tid.

Når du skal tilberede grønnsaker er det lurt å bruke kortest mulig tid. Kok opp vannet først, enten grønnsakene skal kokes eller dampes, og bare kok eller damp grønnsakene til de er så vidt møre. Dersom du skal woke eller steke grønnsakene bør det også skje så fort som mulig, altså gjerne ved høy temperatur. Lager du supper eller stuinger spiller det liten rolle om grønnsakene blir kokt, da kokevannet med næringsstoffene gjerne blir brukt i retten.

Tips!

  • Ovnsbak grønnsakene, det er både enkelt og godt
  • Bruk kokevannet til grønnsakene i supper og stuinger
  • Husk at frosne grønnsaker også bør dampkokes
  • Kutt grønnsakene i mindre biter så går dampkokingen raskere

Se flere oppskrifter og middagstips.

Powered by Labrador CMS