Hvordan veie matvarer?

Det er ikke alltid så lett å vite om maten skal veies rå eller kokt. Noen matvarer skal veies kokt, mens andre veies rå. Husk at noen matvarer enten øker eller minker i vekt ved tilberedning. Om en matvare øker eller minker i vekt er avhengig av om vann blir tilført eller fordamper.

Potet, pasta og ris er matvarer som typisk veies ferdig kokt fordi de øker i vekt når de kokes. Når matvaren tar til seg vann vil konsentrasjonen av næringsstoffer bli lavere i 100 g tilberedt vare sammenlignet med 100 g tørr vare. I matvaretabellen finner vi i utgangspunktet verdier for rå/tørr vare, men mange av disse og lignende matvarer er også oppgitt som ferdig kokt/tilberedt vare. Noen ganger kan det være enklere å veie matvarer som for eksempel ris og pasta i tørr mengde.

Kjøtt, fisk og hvitt kjøtt oppgis i rå vekt i oppskrifter og skal veies før tilberedning. Eksempelvis vil en kyllingfilet veie mindre etter steking enn i rå tilstand på grunn av tap av vann. Det vil si at 100 g rå kyllingfilet inneholder 100 kcal, mens 100 g tilberedt kyllingfilet inneholder noe mer fordi det skjer en viss fordamping av vann under tilberedning. Når vann fordamper fra matvaren øker konsentrasjonen av energi og næringsstoffer i matvaren selv om vekten blir lavere. Man kaller dette en vektendring. Hvor stor fordampingen er, avhenger av tilberedningsmetode og type råvare.

En vektendringsfaktor er en faktor som brukes til å beregne vektendring fra rå til tilberedt matvare. I heftet ”Mål, vekt og porsjonsstørrelser” fra Mattilsynet, UIO og Helsedirektoratet er det oversikt over mål, vekt og prosjonsstørrelser for matvarer. En del av matvarene i heftet har en vektendringsfaktor som kan benyttes til å regne ut hvor mye vekten av en matvare endrer seg ved tilberedning.


Vektendringsfaktor med kyllingfilet:

Vektendringsfaktoren for kyllingfilet som er stekt uten fett er oppgitt som 0,80 i heftet ”Mål, vekt og porsjonsstørrelser”.

100 g rå kyllingfilet x 0,80 = 80 g stekt kyllingfilet.
100 g rå kyllingfilet inneholder 100 kcal. Etter steking veier kyllingfileten 80 g, men energi- og næringsinnholdet er fortsatt det samme som ved rå tilstand. Dermed vil 100 g ferdig stekt kylling inneholde 125 kcal.
(100 kcal/80 gram = 1,25 kcal per gram = 125 kcal per 100 gram ).
For en porsjon på 150 g vil det bety 40 kcal ekstra dersom filetene veies stekt fremfor rå.

Om man skal veie maten kokt eller rå kan være veldig forvirrende, men i den store sammenhengen betyr det nok ikke så mye.

En enkel huskeregel kan være at protein skal veies rått, mens karbohydrater skal veies kokt.

Linker til ulike nettsider:
http://www.roede.com
Mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer

Powered by Labrador CMS