Tips til sunn og god grillmat

Grillmat er ikke ensbetydende med usunt. Velger du riktige råvarer, griller riktig og unngår det feiteste tilbehøret kan grillmat både være saftig, sunt og utrolig smakfult.

Det flotte med grillmat er at den kan både tilberedes og spises nesten over alt: På stranden, i parken eller i hagen. Ha en ferdigpakket grillkurv med en liten bærbar grill med kull eller gass, fyrstikker, papptallerkener og bestikk liggende klar, så kan du raskt løpe ut i sommeren og grille!

Nedenfor finner du noen sunne grillvarianter!

GRILLSPYD: En sunn, rask og enkel middag på grillen, med smak av sommer.
GRILLSPYD: En sunn, rask og enkel middag på grillen, med smak av sommer.

Her er noen forslag til sunne grillvarianter

NB: Husk at trepinnene ofte må ligge i vann i minst 15 minutter før du tar de i bruk slik at de ikke tar fyr på grillen!

Grillspyd

FISK egner seg perfekt til en kjapp tur på grillen!
FISK egner seg perfekt til en kjapp tur på grillen!

Her kan du tre på ønsket kjøtt-type på trepinner. Bruk for eksempel renskåret kyllingfilet, okse ytrefilet, svin indrefilet eller flatbiff. Kutt opp paprika og squash og bruk hele sjampinjonger og vårløk som du trer på spiddene. Bruk enten litt olje eller en lett marinade som du pensler spiddene med før du legger de på grillen.

Fisk på grillen

Om du griller fisken direkte på grillen må du huske å pensle med litt olje slik at den ikke fester seg på ristene. Har du en “dobbeltrist” steker du fisken enkelt på begge sider! Fisk med skinn kan som regel legges rett på grillen. Fisk uten skinn kan du med fordel grille på et ark med folie. Brett et folieark firedobbelt og pensle arket med litt olje før du plasserer det sammen med fisken på grillen.

PERFEKT PÅ GRILLEN: Å grille grønnsaker rett på grillen er lett, fort gjort og veldig godt!
PERFEKT PÅ GRILLEN: Å grille grønnsaker rett på grillen er lett, fort gjort og veldig godt!

Foliebakte grønnsakspakker

Pakk ønsket valg av grønnsaker inn i folie sammen med litt salt og urter og ”bak” dem på grillen! Dette er en super måte å lage porsjonspakker slik at dersom du har gjester på besøk kan man få hver sin lille grillpakke til servering – det er både morsomt, enkelt og hyggelig!

POTETSALAT: En frisk og deilig potetsalat som passer til de fleste grillretter eller som tilbehør på koldtbordet.
POTETSALAT: En frisk og deilig potetsalat som passer til de fleste grillretter eller som tilbehør på koldtbordet.

Grønnsaker på grillrist

Det er også fint å grille grønnsakene lett på grillen, enten på grillristen eller i en dobbeltrist. Her er det kun fantasien som setter grenser for hva du vil legge på. For eksempel bakte tomater får en deilig rund smak når de kan ligge på grillen og godgjøre seg over tid. Du trenger ikke kutte dem opp, bare la de ligge hele som de er og la varmen gjøre jobben. Tomater inneholder et antioksidant som heter “lykopen”. Det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den varmes, hvilket er gunstig for oss – en god grunn til å slenge den med på grillen!

TIPS: Har du prøvd rødbeter på grillen? Hvis ikke – prøv denne oppskriften på grillede rødbeter med fetaost.

Sunne og smakfulle varianter av tilbehør

Hvitløkssmør

Erstatt smøret med ekstra lettrømme eller kesam, og rør inn hakket hvitløk, og eventuelt noen krydderurter! Mange kalorier spart!

Med grillsesongen godt i gang er det bare å glede seg til mange hyggelige utestunder med venner og familie. Du finner sunne og smakfulle grilloppskrifter på Roede-kjøkkenet!

Potetsalat

Lag potetsalaten din selv! Du kan få mer smak og samtidig spare mange kalorier. Sjekk ut vår friske og deilige oppskrift på potetsalat med kesam, som passer til de fleste grillretter

Sprø og frisk salat

En god salat til grillmaten slår aldri feil. Bruk gjerne grønn salat med oppkuttet paprika, tomat og rødløk. Ekstra lettvint er det om du kjøper ferdig oppkuttet salat og slenger på noen cherrytomater og agurk. Ellers er det kjempegodt å tilføye for eksempel granateplefrø, delte jordbær, noen eplebiter eller bønnespirer for en ny og spennende vri på smaken!

Dressing

Bruk gjerne kesam eller naturell yoghurt som basis, og ha i diverse krydder, urter og hvitløk.

  • 1 boks mager kesam
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 1 opphakket rød chili
  • 1 ts sitronpepper
  • Sort pepper

Tips! Har du fersk basilikum tilgjengelig, grovkutt en neve blader og rør inn i blandingen.

Les også: Smakfulle dressinger til sommermaten.

Smaker friskt, sterkt og godt!

Kos deg med en sunn og god grillsesong!

Powered by Labrador CMS