Lite som skal til for å ødelegge nattesøvnen! 

For å gå ned i vekt er det å spise mindre og bli mer fysisk aktiv det som virkelig gjelder. Men søvn er også viktig, og er helt avgjørende for å gå ned i vekt. Men vet du hvor lite som skal til for å ødelegge for en god natts søvn?

Publisert Sist oppdatert

Søvn påvirker både hormoner, matvalg og energinivå, og dermed er det helt essensielt med nok søvn om målet er vektnedgang eller å komme i form.

I Roede gir vi ofte søvnråd som går ut på å legge seg passe mett - og verken sulten eller stappmett, unngå skjerm før leggetid, være fysisk aktiv gjennom dagen, unngå kaffe/te for sent på kvelden, sørge for litt dagslys i løpet av dagen osv. Men det vi ikke har snakket så mye om er å unngå energidrikker for sent på kvelden. 

Vi drikker energidrikke som aldri før. I 2022 drakk det norske folk 68 millioner liter energidrikk, ifølge tall fra Bryggeri og drikkevareforeningen. Energidrikke har blitt en helt vanlig drikke, spesielt blant unge fra 13-års alder, som er spesielt uheldig fordi barn og unge tåler mindre av det sentralstimulerende stoffet koffein enn voksne, hovedsakelig på grunn av lavere kroppsvekt.

Samtidig viser en ny norsk studie at kun små mengder energidrikke kan føre til dårlig søvn. Så lite som tre bokser i månedene kan forstyrre! 

Dårligere søvn og søvnløshet

En typisk kopp kaffe inneholder 75-100 mg koffein.

En liter energidrikke inneholder i snitt 150 mg koffein. Noen varianter inneholder imidlertid mye mer, og inneholder opp mot 320 mg koffein per liter. Til sammenlikning inneholder cola 100 mg koffein per liter og svart kaffe 400 mg per liter. Forbruket bør ikke overstige 400 mg per dag. Enkeltinntak over 1,4 mg koffein mg/kg kroppsvekt kan føre til søvnforstyrrelser.

Om energidrikke drikkes i tillegg til noen kaffekopper daglig og annen koffeinholdig drikke, er det lett å overstige anbefalingene. 

Den nye norske studien viser at både menn og kvinner som drakk energidrikke daglig, sov en halv time mindre enn de som drakk kun en gang iblant eller aldri. De som drakk daglig, våknet opp i løpet av natten og brukte lengre tid på å sovne enn de som ikke drakk energidrikke. .

Og jo mer man drakk, jo mer slet man med å sovne. De som drakk mest, hadde generelt dårligere søvn og sa de oftere opplevde søvnløshet. Når forskerne sammenliknet de som kun drakk energidrikke innimellom med de som drakk hver dag, var det over dobbel så høy sannsynlighet for at sistnevnte sov mindre enn seks timer per natt. 

Og som sagt, selv de som kun drakk energidrikk 1-3 ganger i måneden, hadde økt risiko for søvnproblemer.

Ikke bare gir energidrikke dårlig søvn, men de inneholder også tomme kalorier og ingen nyttige næringsstoffer. Og begge disse tingene kan være utfordrende om man vil ned i vekt eller ha en sunn livsstil!  

Powered by Labrador CMS