Lurer du deg selv?

Januar er måneden der mange tar tak i sin egen livsstil både når det gjelder kostholds- og treningsvaner. Visste du at vi er flinke til å lure oss selv på begge disse områdene?

Publisert

Hvor ærlig er du egentlig med deg selv? Studier viser at vi alle har en tendens til å lure oss selv, og dette gjelder særlig når vi skal registrere det vi spiser. Forskning viser at vi har en tendens til å underrapportere eller lure oss selv med omkring 20 prosent av det vi inntar. 

Dette høres kanskje ikke så mye ut, men det kan faktisk utgjøre en stor forskjell på resultatet du kan oppnå. 

Og når det kommer til trening har vi en tendens til å gjøre det motsatte, nemlig å overrapportere. 

Det er en fin øvelse å registrere i NEDiVEKT-appen, da får du sannheten svart på hvitt! 

Last ned her

"Glemmer" den usunne maten

Ikke bare underrapporteres det totale matinntaket. Generelt ser man at det er en sterkere tendens til å underrapportere usunne matvarer og overrapportere sunne. Underrapportering av usunn mat handler ofte om ubevisst spising. Vi spiser litt her, og vi spiser litt der, og så glemmer vi hva vi har spist– og reflekterer ikke over mengdene. Det var jo bare en liten sjokoladebit, eller en liten bit kake.

Vi har også en tendens til å overrapportere treningen, blant annet hvor ofte vi trener og hvor hardt vi tart.

Men så har man også de som ”skjuler” for seg selv at de for eksempel har spist en sjokolade, som gjerne har med samvittigheten å gjøre. Hvis man ”glemmer” å registrere det, teller det liksom ikke.

Men alt som spises, enten det registreres eller ikke, eller huskes eller glemmes, teller med i kaloriregnskapet!

Trener hardere enn i virkeligheten

Og motsatt, har vi en tendens til å overrapportere trening. Det gjelder både hvor ofte man trener, hva man trener og hvor hardt man tar i under treningen.

Studier viser også at folk tror selv at de sitter mye mindre stille på jobb enn de egentlig gjør

Du lurer kun deg selv! 

Hvis du skal gjennom en livsstilsendring og skal endre dine vaner, er et viktig råd til deg å være veldig nøye med registreringen – både når det gjelder kosthold og fysisk aktivitet. 

Du lurer ingen andre enn deg selv og ødelegger ikke for noen andres resultater enn dine egne. 

Powered by Labrador CMS