Mattrendene for 2017

Vi har sett nærmere på noen av mattrendene for 2017. Det ligger an til å bli et fargerikt og miljøvennlig år, med mer grønnsaker og mindre kjøtt. Lekre retter dandert i boller, som Buddhabolle og Pokebolle, vil bli enda mer vanlig. Dette er retter hvor grønnsakene får spille hovedrollen.

Mindre kjøtt – mer grønt

Dersom alle husholdninger i Norge spiste en kjøttmiddag mindre i uka vil det tilsvare å fjerne 170 000 biler fra veiene.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken. Hele 45 % av befolkningen spiser vegetarretter minst en gang i uken eller oftere, og tendensen er økende, spesielt blant de unge. I aldersgruppen 18 – 25 år er det 22 % som spiser flere vegetarretter nå enn året før. Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg innimellom eller nokså ofte.

Oppskrift på Linseburger med fetaost og couscoussalat fra greteroede.no

Mat i bolle

Trenden med mat i bolle startet med smoothiebowl i 2015, en tykk smoothie servert i bolle med fargerik topping av frukt, bær, nøtter og frø. Nå er det grønnsakenes tur med Buddhabolle og Pokebolle. Buddhabolle er rett og slett en salat hvor hver ingrediens ligger for seg, dandert i en bolle. Den skal være vegetarisk eller vegansk. Pokebolle er rå fisk servert med ris, i en bolle. Gjerne med avokado, mango, kjerner eller nøtter.

Oppskrift på Regnbuebolle fra frukt.no

Spis fargerikt

Frukt og grønnsaker setter farge på maten, i tillegg til å gjøre måltidet ekstra næringsrikt. Å spise mer grønnsaker vil også gjøre at du spiser mindre av noe annet. De ulike fruktene og grønnsakene er rike på forskjellige vitaminer og mineraler. Derfor er det viktig å velge variert mellom de forskjellige fruktene og grønnsakene. Rådet er enkelt; Spis fargerikt hver dag.

Denne bulgursalaten er en pryd for øyet og en fryd for ganen.

Bulgursalat med polkabeter, reker og lime – 332 kcal per porsjon

Dette trenger du til 4 porsjoner

150 g bulgur, fullkorn

2 1/2 dl vann

1/2 ts salt

4 stk egg

1 stk sjalottløk

1 stk appelsin

150 g gulbete

2 stk tomat

50 g ruccolasalat

200 g reker, i lake, avrent

1 stk lime

2 ss olivenolje, Extra Virgin

1 ts honning

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

Slik gjør du

1. Sett på en kjele til koking av egg.

2. Kok opp en kjele med vann, salt og bulgur. Kok opp, rør om og la det forsiktig koke på lav varme i 5 minutter under lokk. Sett kjelen til siden og la bulguren etterdampe i minimum 5 minutter, fortsatt under lokk, og vend om rett før servering (se tips).

3. Kok egg i 8-10 minutter, kjøl ned i rennende vann og skrell eggene. Del eggene i to eller fire.

4. Kutt sjalottløk i tynne skiver. Skrell appelsin og polkabeter. Del appelsin i terninger, og polkabete i tynne skiver med mandolin eller riv de på et rivjern (se tips). Del tomat i terninger. Skyll og tørk ruculla. Skyll rekene og la de renne av seg i et dørslag.

5. Bland sammen bulgur og grønnsaker. Smak til med limesaft, olivenolje, honning, salt og pepper (se tips).

6. Server bulgursalat med bete, tomat, reker og kokt egg på toppen (se tips).

Tips

Tilsett gjerne hvitløk, løk, buljong eller urter i bulguren når du koker den, for mer smak.

Skrubb og vask sitron, så kan du rive sitronskallet (kun det gule) og blande det inn i salaten.

Server gjerne en spiseskje kesam eller yoghurt til denne retten.

Ønsker du tips til flere fargerike, smakfulle og sunne middagsretter? Meld deg på dagens middagstips fra Grete Roede!

Vel bekomme!

Kilder

Pressemelding: Årets viktigste mattrender 2017, Opplysningskontoret for frukt og grønt

Fremtiden i våre hender

Powered by Labrador CMS