Smarte tips som hjelper deg gjennom julen

Mange opplever at julen er den hyggeligste tiden hva gjelder tradisjoner, mat og kos. Julekaker og julemat hører juletradisjonene til, og noen har sterkere tradisjoner på dette enn andre.

For mange rokker man ikke med disse tradisjonene! Men ønsker du å være litt sunnere i jula og har som mål å holde vekten, er det flere smarte grep du kan gjøre, som ikke nødvendigvis går på kompromiss med den gode smaken av jul!

Julekaker og bakst

Hvilke julekaker er viktig for din jul? Du trenger kanskje ikke bake alle sju slag?

Tidligere var det viktig å bake minst sju slag, men det er ikke like viktig lenger. Jo større mengde kaker og flere varianter vi har tilgjengelig, jo mer spiser vi. Det viktigste er å finne ut hvilke julekaker som er viktig for din jul. Hva med å velge ut hvilke julekaker som er dine topp tre, som du mener hører med til din jul og som er tradisjon for deg og din familie? Kanskje det er nok?

Marsipan og julegodis

Les mer om: Vann den beste tørstedrikken

Husk at sukkerholdig brus, vin og øl gir mye tom energi.

Det finnes mye julemarsipan og andre godsaker å kjøpe til jul. Men hva med å lage noe selv, som for eksempel sjokoladeknekk og daddelkuler. Da inneholder de gjerne litt mindre tilsatt sukker og fett, og kan faktisk være ganske så næringsrike.

Julebrus og annen drikke

Sukkerholdig brus, vin og øl er viktig juledrikk som for mange hører med til julens middager. Men det er greit å være klar over at det gir mye tom energi. Brus uten sukker er et bedre alternativ enn brus hvis du ønsker å kutte ned på energiinntaket. Et generelt tips er å starte dagen med litt vann og starte hvert måltid med litt vann. Fyll gjerne dine julekarafler med vann, og ha det tilgjengelig gjennom hele måltidet. Vann renser og metter! Det demper appetitten og bidrar til å rense ut det som renses bør fra kroppen.

Sauser til julemiddagen

Om du ikke er vant med å spise så mye saus ellers i hverdagen vil du kanskje oppdage at julemiddagene ofte er toppet med kraftige sauser. Ribbefettet og sjyen fra pinnekjøttet er veldig energirike – så hvis dette er viktig tilbehør for deg kan det være nyttig å tenke over mengde du bruker. Ellers er et godt alternativ å bruke en ferdig sjysaus som smaker minst like godt og som gjøre det lettere å beregne energiinntaket.

Julens desserter

Krembaserte desserter som riskrem, fløteis og multekrem hører til julens desserter. Men kanskje man kan være villig til å prøve noe annet til dessert? Hva med karamellpudding, pannacotta, gele eller fromasj? Fruktsalat eller ovnsbakt frukt passer nydelig som egen dessert eller alene eller i tillegg til de allerede nevnte dessertene. Friskt, lett og en boost av vitaminer!

Julesnacks

Salte nøtter, chips og annen snacks hører for mange også julen til. Vi anbefaler en neve usaltede nøtter daglig fordi de er veldig næringsrike med det sunne fettet og vitaminer og mineraler. Usaltede nøtter som mandler, valnøtter hasselnøtter, peanøtter og cashewnøtter er nesten enda bedre når du får ristet dem noen minutter i stekeovnen – det kan anbefales!

Mellom måltidene

I julen står ofte alle godsakene frem dagen lang. Det kan være fri flyt av kaker, godis og snacks! Dermed spiser vi ofte mye og godt mellom hovedmåltidene. Et godt tips kan være å ha mye frukt tilgjengelig mellom måltidene. Da er det lettere å velge det enn hvis det ikke står fremme.

Du kommer langt med å planlegge dagene dine slik du ønsker. Tenk gjerne gjennom hvordan du ønsker at dagen din skal se ut både med tanke på måltider og aktivitet, og finn en god balanse som passer perfekt for deg. Ønsker deg lykke til med dine smarte matbytter. Husk at det er bare du som eier dem!

Denne artikkelen er skrevet med inspirasjon fra Roede-kursleder Nicole Bekkeseth

Powered by Labrador CMS