Derfor er det viktig å spise fisk!

I dag er det god grunn til å sette fisk på menyen for i dag er det nemlig Fiskens dag! Fisk er utrolig enkelt å tilberede – for det er jo alltid “mørt” og krever kort trekke- eller steketid. Du kan variere tilbehøret i det uendelige og så er det jo veldig næringsrikt!

Fisk inneholder protein av høy kvalitet, sunne omega-3 fettsyrer, vitamin D og sporstoffene selen og jod. Vi anbefales å spise 2-3 fiskemiddager i uken. Har du forresten prøvd ulike fiskepålegg til lunsj? Det gir utrolig god metthet som varer lenge. Å spise sunn og god mat som smaker og samtidig gjør godt for kroppen gir en dobbelt effekt.

Fisk er bra for deg!

Du har sikkert hørt det mange ganger før, men en viktig sak kan ikke gjentas for ofte! Det er nå en gang slik at fisk inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger som protein av høy kvalitet, de sunne omega-3 fettsyrene, vitamin D og sporstoffene selen og jod. Spesielt med dette er jo at det er ikke så mange andre matvarer som har en slik gavepakke av næringsstoffer.

Hjemmelaget fiskewraps er populært for store og små.
Hjemmelaget fiskewraps er populært for store og små.

Les også: Hvorfor fisk er den smarte proteinkilden

Grunnen til at vi anbefaler å spise både fet og mager fisk regelmessig er fordi de er viktige på hver sin måte. Den fete fisken inneholder størst mengder av vitamin D og omega-3 fettsyrer, mens den magre hvite fisken har et høyt innhold av jod – faktisk så mye som dobbelt så mye som den fete fisken.

Jod er spesielt viktig for skjoldbruskkjertelen og dermed også for normalt stoffskifte.

Hjemmelagde fiskekaker er lettere lage enn du kanskje tror – og utrolig smakfullt!
Hjemmelagde fiskekaker er lettere lage enn du kanskje tror – og utrolig smakfullt!

Omega-3 fettsyrene er essensielle fettsyrer som kroppen ikke klarer å omdanne tilstrekkelig av selv, derfor må vi  få de tilført gjennom maten vi spiser. Det er veldokumentert at disse fettsyrene har en positiv effekt på hjertet-og hjernehelsen vår. Derfor er det gull å spise både fet og mager fisk.

Hva anbefales?

Et alternativ til en fiskemiddag er å spise brødskive med tunfisk, makrell i tomat eller sardiner. En brødskive med slikt pålegg om dagen, kan erstatte en fiskemiddag i uken.

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og i tillegg anbefaler de oss å spise fisk som pålegg på brødmåltidene våre. Konkret tilsvarer dette rådet totalt 300-450 gram ren fisk i uken – hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Les også: Kostråd om fisk og sjømat

I februar -mars er det sesong for skrei, så la deg inspirere i fiskedisken og få hjelp til å finne fisk som passer.
I februar -mars er det sesong for skrei, så la deg inspirere i fiskedisken og få hjelp til å finne fisk som passer.

Hvor mye Omega-3 finner du i fisk?

Norske helsemyndigheter anbefaler at du får i deg 1-2 gram Omega-3 daglig, her får du en lite oversikt over hvor mye Omega -3 fettsyrer du får i deg per 100 gram:

Å spise sunn og god mat som smaker og samtidig gjør godt for kroppen gir en dobbelt effekt, for det er både kult og trendy å ha en sunn kropp som funker!

  • Laks inneholder 2 gram Omega -3
  • Torsk inneholder 0,26 gram Omega -3
  • Torskerogn inneholder 1, 22 gram Omega -3
  • Torskelever inneholder 13,8 gram Omega -3
  • Kryddersild inneholder 2,68 gram Omega -3
  • Makrell i tomat 4,91 gram Omega -3

Enkelt, sunt og smakfullt

Fisk  har en barnevennlig konsistens fordi det er det er så lett å spise har en mild smak som mange barn liker. Velger du i tillegg et variert tilbehør med forskjellig typer grønnsaker i tillegg til pasta, ris eller potet vil du få en næringsrik middag som vil dytte bort en middag med kjøtt som vi spiser alt for mye av. For det er både bærekraftig og sunt for kroppen å velge 2-3 middager med fisk i uken.

Synes du det er vanskelig å spise 2-3 fiskemiddager i uken. Da kan du få god drahjelp av å spise fiskepålegg til brødmåltidet. Det finnes utrolig stor variasjon av fiskepålegg i butikken – her kan man velge mellom makrell i tomat, tunfisk, sardiner, sild, kippers, fiskekaker, kald -og varmrøkt ørret og makrell for å nevne noe.

På Roede-kjøkkenet finner du mange varierte oppskrifter – så ta en titt og la deg bli inspirert!

Matglad hilsen fra Unni

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Powered by Labrador CMS