Ovnsbakte grønnsaker – smart og sunn tilberedning

«Det tar alt for lang tid å lage sunn mat fra bunnen av!» Det er et utsagn vi stadig hører, men det trenger ikke ta mer tid enn ferdigretter. Lager du retter i ovnen, lager maten seg selv. Det er både en smart og sunn måte å tilberede middagen på, og ikke spesielt stressende heller.

Ovnsbakte grønnsaker smaker nydelig og passer til det meste. Her får du gode tips og triks på hvilke grønnsaker som egner seg godt og hvordan du enkelt kan tilberede herligheten.

Næringsrikt og smakfullt med ovnsbakte grønnsaker

Å fylle en ildfast form med det du har av grønnsaker, i tillegg til din favorittfisk eller noe godt kjøtt, og så bake det i ovnen, er superenkelt og blir alltid godt.

Poteter og alle slags rotgrønnsaker som pastinakk, sellerirot, gulrot, kålrot, fennikel, løk, beter og neper egner seg spesielt godt å ovnsbake. Ønsker du å sette ekstra smak på grønnsakene kan du bruke hvitløk, sitronsaft eller litt honning. Salt og pepper samt friske eller tørkede krydderurter setter også nydelig smak på grønnsakene. Ønsker du litt ekstra sting kan du bruke frisk chili. En  god og variert grønnsakmiks gjør middagen både fargerik, smakfull og næringsrik. Rotgrønnsaker er rike på fiber, en rekke vitaminer, antioksidanter og mineraler som kroppen har behov for. Så dette er mat som både smaker og gjør godt for kroppen!

Les også: I disse koronatider: Mat som styrker immunforsvaret.

Indrefilet av svin med bakte grønnsaker og rødvinssaus

Når du ovnsbaker poteter og rotgrønnsaker får de en ekstra god og aromatisk smak. I tillegg er det praktisk – alt i en form betyr mindre oppvask og du får frigjort tid til andre ting mens middagen står og godgjør seg i ovnen.

Ingredienser – 4 porsjoner

Bakte grønnsaker

 • 600 g potet
 • 500 g sellerirot
 • 300 g gulrot
 • 1 rødbete
 • 1 rødløk
 • 1 ss olje
 • ½ ts salt
 • ½ ts pepper

Indrefilet av svin

 • 600 g indrefilet av svin
 • ½ ts salt
 • ½ ts pepper
 • 1 ss olje
 • 150 g rødvinssaus, ferdig

Slik gjør du

Ta vare på restene, så kan du lage deg en skikkelig snaddersalat til lunsj dagen etter.
 1. Varm opp stekeovnen til 210 °C varmluft.
 2. Vask potetene og del dem i båter. Skrell sellerirot, rødbete, gulrot og rødløk og kutt i grove terninger. Bland sammen alle grønnsakene i en ildfast form og vend inn olje, salt og pepper. Sett formen i ovnen og bak grønnsakene i omtrent 25–30 minutter.
 3. Forvarm en stekepanne til medium varme, ha i olje og stek kjøttet til det har fått en fin brunfarge. Krydre det med salt og pepper, og legg det over grønnsakene i ovnen de siste 16–18 minuttene av steketiden. La kjøttet hvile i ca 10 minutter før servering. Del det opp i fine skiver og server med bakte grønnsaker og rødvinssaus.
 4. TIPS! Stek gjerne kjøttet sammen med noen hele fedd hvitløk og et par kvister rosmarin eller timian. Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet og stek kjøttet til det har 65 °C i kjernetemperatur. La det hvile seg opp til 68–70 °C.

Ja, ovnsbake grønnsaker er en smart måte å få i seg rikelig med næringsrike grønnsaker på, i tillegg til at det smaker supergodt!

Restemat med ovnsbakte grønnsaker

Har du litt halvvisne grønnsaker i kjøleskapet, kan disse ovnsbakes og bli til det beste tilbehøret. Skrell og kutt grønnsakene og ha det i en ildfast form. Fordel litt olivenolje over grønnsakene og krydre med salt og pepper. Tilsett gjerne annet krydder du liker. Friske eller tørkede krydderurter eller provencekrydder samt hvitløkskrydder smaker veldig godt på. Eller du kan ta på litt honning som gir ekstra sødme til grønnsakene.

Har du rester av ovnsbakte grønnsaker etter middagen? Ta vare på restene, så kan du lage deg en skikkelig snaddersalat til lunsj dagen etter. Det gjør du for eksempel ved å tilsette frisk spinat eller annen salat, litt chevreost og hakkede valnøtter til de kalde ovnsbakte grønnsakene. Dette er både smakfullt og næringsrikt, og kan anbefales på det varmeste.

La deg inspirere av våre oppskrifter med ovnsbakte grønnsker:

Du kan bruke de ovnsbakte grønnsakene som en selvstendig vegetarrett eller som nydelig tilbehør til kjøtt eller fisk. Håper du lar deg inspire til å teste ut noen av våre oppskrifter, eller får lyst til å lage en ny variant med dine favorittgrønnsaker.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS