
Våre fargerike vintergrønnsaker
Opplever du at du spiser mindre salat og grønnsaker på denne tiden av året? Det er du ikke alene om. Heldigvis kan vi kjøpe friske grønnsaker hele året fra ulike deler av verden, men det oppleves mer fristende å lage lette og nydelige salater på lyse sommerdager fremfor en tung og mørk vinterdag.
Det er likevel noen grønnsaker som overlever vinteren overraskende godt. Og det fine er at disse grønnsakene er rene supermaten med sitt høye innhold av fantastiske vitaminer og mineraler.

Grønnsaker året rundt er bra for deg
Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 3 porsjoner grønnsakergjennom dagen og gjerne forskjellige type grønnsaker. For å få til dette kan det være smart alltid å servere en stor porsjon med grønnsaker til middag og i tillegg ha litt grønnsaker/salat til lunsj og mellommåltid. På grunn av grønnsakenes høye fiberinnhold gir de en god metthetsfølelse, noe som gjør det lettere å spise seg passe mett – og dermed er det lettere å holde en stabil vekt.

Vintergrønnsakene

Vintergrønnsaker er grønnsaker som er i sesong på høsten, og som har holdbarhet til langt utover vinteren som for eksempel kål, kålrot, purre, løk, gulrot og beter. Dette er grønnsaker som inneholder mange viktige vitaminer, mineraler og fiber og kan bidra til å gi oss viktige næringsstoffer og den energien vi trenger gjennom en kald og mørk vinter. Vær raus med porsjonene, da disse grønnsakene kan bidra til å gi en vintertrøtt kropp mer energi og ekstra overskudd på en tid av året du kanskje trenger det mest.
Visste du at kålgrønnsaker, beter og løk er noe av de aller sunneste du kan spise?
Ovnsstekte rødbeter og gulrøtter med chèvre
OVNSSTEKTE ROTGRØNNSAKER og beter i kombinasjon med litt chèvre er skikkelig snadder. Spis dette som en egen rett eller server den ved siden av kjøtt eller fisk.
Dette trenger du til 4 porsjoner
450 g rødbeter
200 g minigulrøtter (eller vanlige delt i fire)
1 ss olje
100 g spinatblader
1 dl valnøtter
50 g chèvre
2 ss olivenolje
1 sitron, saften av
¼ ts salt
¼ ts pepper
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 °C. Skrell og del rødbetene i båter. Pensle en ildfast form og legg rødbetene i den ildfaste formen. Vask gulrøttene og legg dem over i formen når rødbetene har stått i ovnen i 10 minutter. Stek grønnsakene videre i 30 minutter til de er møre. Lag dressingen mens rødbetene er i stekeovnen. Bland sammen olivenolje, presset sitronsaft, salt og pepper og la det stå og godgjøre seg. Legg spinatbladene i iskaldt vann og la dem renne av på en rist.Ta ut de ovnsstekte grønnsakene og la dem avkjøle seg i noen minutter. Legg imens spinatbladene på et serveringsfat. Legg deretter de ovnsstekte grønnsakene på bladspinaten. Fordel utover hakkede valnøtter og chèvre, og avslutt med dressingen.
Prøv noen av våre oppskrifter med næringsrike vintergrønnsaker fra Roedekjøkkenet
Rødkålsalat med granateple
Kålsalat med eple og reddik
Vintergryte med rotgrønnsaker
Fiskekaker med ovnsbakt gresskar, rødbeter og eple- og pepperrotdressing
Helstekt indrefilet av svin med ovnsbakte rotgrønnsaker, villris og paprikasaus
Vegetarbyggotto med ovnsbakte beter, valnøtter og chevre
Helbakt sellerirot
Kyllingbryst med ovnsbakte grønnsaker, grønnkål og urtesaus
Grønnkålschips
Vel bekomme!
Grønnkål – vinterens supergrønnsak
Blant vintergrønnsakene bør vi også nevne den robuste mørkegrønne bladgrønnsaken – grønnkålen. Den har en kraftig kålsmak med en saftig og sprø konsistens. Grønnkålen er utrolig næringsrik, den full av viktige antioksidanter som beta-karoten, vitamin E og Vitamin C. I tillegg er den rik på fiber, inneholder både vitamin B6 og folat, og er en kilde til jern, kalsium, kalium og kobber. Den er veldig allsidig kan brukes rå i salat og smoothie, men brukes nok mest varmebehandlet. Den kan wokkes, dampes, bakes, stekes og tørkes – så den har et allsidig bruksområde.