Matglede er også folkehelse

Når man snakker om folkehelse og det å oppnå bedre helse, trekkes gjerne kosthold og fysisk aktivitet inn som viktige faktorer og bidragsytere. Og det stemmer selvsagt. Det er så å si umulig å oppnå god helse om man ikke har et passe sunt kosthold, sørger for regelmessig fysisk aktivtet – og har en sunn vekt.

Men det man sjelden snakker om – og som man i mye større grad burde fokusere på, er matglede som en viktig bidragsyter for folkehelsa!

I Roede er vi veldig opptatt av matglede – av god mat som både smaker og gjør godt. Hos oss er matglede ikke fravær av visse matvarer eller strenge forbud som resulterer i en må/må ikke-liste. Hos oss er matglede kombinasjonen av smaker og et mangfold av smaker og konsistenser.

Men matglede er så mye mer enn bare smak og konsistens, og det er nettopp derfor den er så viktig for folkehelsa.

EKTE MATGLEDE: Tenk på matglede som en kjærlighetserklæring!

En kjærlighetserklæring

Matglede er også en form for kjærlighetserklæring, fordi det skaper glede og samhold – og bygger relasjoner mellom mennesker. Et samlingspunkt. Det gir en felles opplevelse og er uten tvil viktig for vår mentale helse fordi man gjerne fokuserer på hvordan man har det i hverdagen. Spørsmål som “hva har du gjort i dag” og “hvordan har din dag vært?” er like viktige ingredienser under fellesmåltidet som selve maten.

Matglede og fellesmåltidet gir også en gyllen mulighet til å senke skuldrene og roe ned, i en ellers hektisk hverdag. For hva tror du er best: Å sitte alene foran PC-en med en lunsj, eller å ta seg tid til å sette seg uti sola sammen med en kollega?

Det er rett og slett mange grunner til at matglede er folkehelse.

SERIØS MATGLEDE – mer enn bare en kokebok!

Les også: Få et godt forhold til mat med Roedes matfilosofi

Lære barna matglede

Om vi er genuint opptatt av vår egen – og barnas helse, bør vi tenke både på det vi spiser og det at vi skal spise sammen.

Det som er viktig for oss voksne nå – i et samfunn der folkehelsa virkelig er blitt satt på prøve, er å lære barna dette. Matglede kommer neppe med morsmelken, det må læres. Akkurat på samme måte som vi må lære barna å spise frukt og grønnsaker.

Forskning viser at de matvanene vi vokser opp med, tar vi med oss videre inn i vårt voksne liv.

Gode matvalg gir overskudd og energi!

Se alle våre sunne og gode oppskrifter på roede.com.


Denne artikkelen er inspirert av kronikken “Matglede – viktig for folkehelsa” i Nationen og ble første gang publisert 4.8.2020, men publiseres igjen etter ønske fra våre følgere.

Powered by Labrador CMS