Billig, smakfull og bærekraftig restemat

Glemmer du til tider hva du egentlig har helt innerst i kjøleskapet? Da er sjansen stor for at du finner diverse matvarer som har sett sine bedre dager.Det kan være melkeprodukter som er i ferd med å gå ut på dato, middagsrester, halvvisne grønnsaker, litt overmoden frukt eller brød- og osteskalker. Men selv om disse varene har sett sine beste dager kan de med enkle grep forvandles til de beste retter.

Dessverre kaster hver av oss ca. 40 kilo spiselig mat i søpla. Det er 40 kilo for mye! Noen og enhver kan kjenne litt på dårlig samvittighet for dette – men heldigvis kan hver og en av oss også bidra med små grep til å redusere dette tallet.

Lukt, se og smak!

Som det står på melken fra Q-meieriene: «Best før, men ikke dårlig etter»!

Norge har gjennom  FN’S bærekraftmål forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030. Det vi konkret kan gjøre er å ikke handle mer mat enn vi trenger og å bruke sansene våre i enda større grad om å sjekke om maten fortsatt er grei å spise. Lukt, se og ta en liten smaksprøve. Mange av matvarene er helt fine å spise selv etter de har gått ut på dato.

Oppbevarer du matvarene under riktig temperatur og i riktig emballasje vil det også bidra til å forlenge holdbarheten.

Les også: Matvettregel #11 – Spis opp maten!

Nedenfor finner du tips til hva du kan gjøre med restene du finner i kjøleskapet. La restene bli til smakfulle retter eller spennende tilbehør.

ARME RIDDERE: Har du rester av brød kan du lage søte og salte varianter av arme riddere.

Brødrester

Har du rester av brød og rundstykker kan du lage brødkrutonger, crostini,  eller  arme riddere i søte og salte varianter .

Rester av melkeprodukter

Rester og små slumper av melkeprodukter egner seg veldig godt å bruke i både lapper, vafler, pannekaker eller i brøddeigen. Bruker du yoghurt og andre melkeprodukter når du lager  smoothie, blir den ekstra rik på proteiner og kalsium.

Fiskerester

Har du fiskerester fra middagen er det lurt å rense den for skinn og bein med en gang, og oppbevare den i en tett boks i kjøleskapet. Har du rester av laks eller ørret kan det anbefales å lage en påleggs-salat av ørret eller laks. Det er nydelig på brødskiven! Fiske-rester egner seg til både gryte, suppe og grateng så her er det mange muligheter:

HVERDAGSLAPSKAUS er en ypperlig måte å bruke grønnsaks- og kjøttrester på.

Kjøttrester

BANAN-OG HAVRELAPPER: Har du rester av overmodne bananer og melkeprodukter kan du lage disse smakfulle lappene.

Kjøttrester kan du bruke i salater, gratenger fyll i leser og på pizza. Eller du kan lage en god lapskaus med forskjellig typer kjøtt.

Rester av poteter, ris og pasta, lefser

Bli med på dugnaden om å redusere matsvinnet, og gjøre hverdagen vår litt billigere og mer bærekraftig!

Tilbehør av ris, pasta kan du bruke i salater  eller i varme retter, poteter kan du også lage salat av, men også potetmos eller bruke i en potetform.

Rester av grønnsaker

Grønnsaksrester egner seg godt i ulike supper og gryter. Ruccola, spinat og grønnkål kan du bruke i smoothie. Grønnkål kan tørkes og brukes til topping og snacks.

Rester av frukt og bær

På grunn av den korte holdbarheten til frukt og bær er det lurt å være ekstra påpasselig med å få brukt det opp i tide. Du kan lage mye godt av frukt og bær som for eks smoothie, bærgrøt, fruktsalater, eller bruke det i pai og andre kaker.

Du kan finne flere tips og ideer til å bruke opp restene ved å søke på Roede-kjøkkenet

Powered by Labrador CMS