Eltefritt vørterbrød er en av hele 30 Roede-favoritter fra boken “Eltefri bakst”.

Eltefri bakst til jul

Førjulstiden er en tid hvor mange baker mer enn ellers i året. Både fordi vi har sterke tradisjoner i å bake julekaker, men også fordi det smaker godt! Hva med å nyte litt deilig gjærbakst som rundstykker, lussekatter, julekaker og vørterbrød?

Men mener du av en eller annen grunn at du ikke er noen baker, men egentlig har lyst til å komme i gang? Da kan eltefri bakst være løsningen!

Det er mange grunner til at vi ikke baker: Alt fra at vi ikke har tid, synes det er vanskelig, blir klissete på fingrene osv, men alt dette løser seg med den eltefrie teknikken.

Teknikken for eltefri baking er like enkel som den er genial. Du rører bare sammen deigen uten å elte, hever, former, etterhever (om du har tid) og steker. Eltefri baking er rett og slett midt i blinken for de med tidsutfordringer, men som likevel har lyst til å bake næringsrik bakst.

Eltefri julbakst

Så hvorfor ikke prøve deg på noen eltefrie deiger i denne førjulstiden. Det er for eksempel flere julebrød du kan bake eltefritt. Vørterbrød er en skikkelig gammel tradisjon til jul, og for mange blir det ikke den rette julstemningen før duften av vørterbrødet brer seg ut i huset.  Vørterbrødet har mange nydelige dufter og smaker av diverse julekrydder og vørterøl.

Eltefritt vørterbrød er en av hele 30 Roede-favoritter fra boken “Eltefri bakst”.

Vi kan anbefale Ina-Janine Johnsen sin oppskrift på eltefritt vørterbrød – som virkelig er verdt å prøve!

ELTEFRITT VØRTERBRØD

Et smakfullt brød med mange gode næringsstoffer som passer perfekt til jul som til andre spesielle anledninger. Denne oppskriften inneholder julekrydder og perfekt å lage til julens brunch.

Ingredienser

 • 500 g hvetemel
 • 100 g siktet rugmel, finmalt
 • 50 g rosiner eller korinter
 • 50 g valnøtter, grovhakket
 • ½ ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 4 ½ dl vørterøl
 • 1 ss mørk sirup
 • 1 ss maltekstrakt
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1 ts malt koriander
 • 1/2 ts pepper
 • 1 ts salt
 • Bruk en ildfast gryte el. form med lokk som rommer ca 4 liter
Dette er et luftig og saftig brød med sprø skorpe, rustikt utseende og god smak.

Slik gjør du

 1. Bland hvetemel, rugmel, rosiner, valnøtter, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vørterøl rørt ut med sirup og maltekstrakt og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 8–20 timer.
 2. Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.
 3. La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 ½ time og sett ovnen på 250 °C.
 4. Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 220 °C og stek i 15 minutter til.
 5. Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist.For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i det.

Tips: Du kan bake brødet i alle former med lokk som er beregnet for høye temperaturer. Stek som ett stort brød eller som flere små.

Ja, vørterbrød forbindes som oftest med jul, men ved å sløyfe «julekrydderet» får du det som kan kalles et helårsbrød. Et saftig, deilig brød med både nøtter og rosiner. Blir dette også for «julete» for deg, kan du bare sløyfe det, eller erstatte det med annen tørket frukt eller nøtter.

Les også: Ina-Janines bakst kan hjelpe deg ned i vekt!

På Roedekjøkkenet finner du Vørterbrød  og andre eltefrie oppskrifter som du kan bake til jul:

Den bestselgende forfatteren bak bloggsuksessen “Mat på bordet” (2008),  Ina-Janine Johnsen, la om livsstilen med Roede. Hun deler hele 30 Roede-favoritter i sin nye bok “Eltefri bakst”.

Powered by Labrador CMS