Norske grønnsaker på sitt aller beste

Nå er det en fryd å gå i butikken og se alle de fargerike og frodige grønnsaksdiskene som bugner av sesongens norske grønnsaker! Ikke bare er grønnsakene på sitt beste – de er også på sitt rimeligste. Løk og hodekål i alle varianter, samt blomkål og brokkoli – er noen av grønnsakene som pryder grønnsaksdiskene. Men også knutekål, rødbeter, selleri- og persillerøtter er i sesong.
La deg inspirere og bruk dem gjerne nå som de er på sitt beste.

Les også: 10 tips til å få mer grønnsaker inn i hverdagen.

Budsjettvennlige middager

Bakte rødbeter og gulrøtter i kombinasjon med litt chèvre er skikkelig snadder!

Merker du prisøkningen på lommeboken? I disse dager kan man av flere grunner oppleve et betydelig innhugg i økonomien, og mange av oss kjenner nok også på at matprisene har økt og blitt en reel utfordring i hverdagsøkonomien. Da kan det være godt å vite at du kan glede deg over at de norske sesongvarene som har en gunstig pris akkurat nå. Ikke nok med at de er prisgunstige, men dette er grønnsaker vi gjerne også bør spise mer av. De kan brukes både til sunne og gode middager, men også som tilbehør til andre retter med utgangspunkt i sesongens råvarer. Så bruk dem for det de er verdt.

Proppfulle av viktige næringsstoffer

Grønnsaker er så næringsrike og bør brukes mye og ofte. Generelt inneholder grønnsaker lite energi, men mye næringsstoffer per 100 gram. Derfor sier vi at grønnsaker er næringstette. Grønnsakene har et høyt innhold av kostfiber som er spesielt viktig for en normal tarmfunksjon, og kalium som er spesielt viktig for en normal muskel- og hjertefunksjon. Da ulike grønnsakene er proppfulle av forskjellige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fargestoffer, er det lurt å spise varierte grønnsaker med forskjellige farger – som vil gi forskjellige helsefordeler.

Gulroten er på sitt aller beste nå.

Her gir vi deg tips til noen sunne, smakfulle og budsjettvennlige oppskrifter som du kan ta med deg inn i sensommeren og høsten:

Gulrot

Ifølge frukt.no er gulrot blant de mest spiste grønnsakene i Norge, og det er ikke så rart for den er utrolig anvendelig. Den kan spises “as is” eller brukes kokt eller stekt, men også revet i kaker og bakst. Gulrot har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Det er viktig for normal hud og normalt syn. Nå er gulrot utrolig søte og milde på smak!

Inspirasjon til oppskrifter med gulrot:

Brokkolisalat med tranebær passer godt både som tilbehør eller som en salat med brød til.

Blomkål

Blomkål kan spises helt rå, og er perfekt til et grønnsaksfat med dipp. Den egner seg også veldig godt kokt, stekt, bakt og most til pureer eller supper. Blomkålen er dessuten veldig prisgunstig – og ekstra hvit, sprø og frodig på denne tiden. Blomkålen er rik på vitamin C, som bidrar til å styrke immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Hva med en smakfull blomkålsuppe eller karristekte blomkålbuketter? Husk at blomkål også finnes i lilla farge.

Tips til smakfulle og næringsrike oppskrifter med blomkål:

Løk er en av de mest anvendelige grønnsakene og er veldig næringsrik.

Brokkoli

Den flotte brokkolien har sine grønne “buketter” som sitter på den kraftige stilken. Det kan absolutt anbefales å spise stilken – den har faktisk en mildere smak enn selve “bukettene”. Brokkolien kan nytes rå, men det vanligste er å varmebehandle den til middagsretter. Brokkoli har et høyt innhold av B-vitaminet folat samt vitamin C og jern. Dette er en allsidig og smakfull grønnsak som kan brukes som tilbehør til både kjøtt og fisk.

Smakfulle oppskrifter med brokkoli:

Løk

Løk finnes i mange varianter – men de mest vanlige er gul løk, rødløk, salatløk , sjalottløk, hvitløk og purreløk. Løk er en av de viktigste grønnsakene, og er veldig anvendelig. I tillegg til at de er fiber- og kaliumrike inneholder de ulike B-vitaminer, som er gunstig for normal energiomsetning, og C vitamin som øker opptak av jern og styrker immunforsvaret.

Tips til spennende oppskrifter:

Håper du lar deg inspirere av butikkens frodige grønnsaksdisker og våre oppskrifter, så er du klar for en sensommer med ekstra fokus på de norske og sunne sesongvarene.

Powered by Labrador CMS