Tid for gresskar

Det nærmer seg Halloween og oktober er høysesong for gresskar i Norge. Mange bruker gresskar som en del av dekoreringen til Halloween, og kaster det etter feiringer – uten å utnytte seg av innmaten.

Det er synd, for gresskar er mat, ikke bare pynt. Dessuten er det også supersunt! Så det er ingen grunn til ikke å bruke hele gresskaret i matlagingen.

Matgresskar og pyntegresskar

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt produseres det nærmere 200 000 Halloween-gresskar i Norge per år for salg i dagligvarebutikker. Det finnes hele 700 ulike sorter gresskar, og de kan variere i vekt fra 15 kg til hele 500 kg. Man skiller mellom matgresskar og pyntegresskar. Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince, mens pyntegresskar er de typiske Halloween-gresskarene.

Gresskar er mer enn pynt

Man kan spise gresskaret enten rått (ikke alle typer), kokt eller syltet. I Norge har det vært mest vanlig å bruke syltet gresskar som tilbehør til kjøtt. Gresskar kan brukes til supper, pureer, småretter, kjøttretter, grønnsaksretter og ikke minst desserter. Vi har vel alle hørt om pumpkin pai? Gresskarkjerner er noe mer kjent i Norge, og kan ristes og spises som snacks, på bakst, i salater eller i frokostblandinger.

Så ta vare frøene. Skyll de og klapp de tørre i et kjøkkenhåndkle. Legg de så på et stekefolie ark (så trenger du ikke olje). Krydre med smaker du liker. Sett de i ovnen på 15 minutter på ca. 200° til de er gylne i fargen. Super digg, sunn og fiberrik snacks🎃🎃

Et annet tips er å bake gresskaret i ovnen til det er mørt, og tilsette det i kake- vaffel- eller pairøren, lage gresskarmos eller lage en grøssende god gresskarsuppe. Bare fantasien setter grenser!

Pyntegresskar har noe mindre smak enn matgresskar, men de kan også brukes i matlaging. De fleste variantene av gresskar inneholder mye vann og har en mild smak, noe som gjør dem anvendelige på mange forskjellige måter. Kjøttet har en litt søtlig smak, og kan minne om søtpotet eller gulrot. Det passer derfor bra å bruke gresskar i oppskrifter hvor man bruker gulrot, som for eksempel i supper og kaker. Som gulrot og søtpotet, har også gresskar et høyt innhold av vitamin A. Vitamin A kalles gjerne «øyets-vitamin» fordi det bidrar til å opprettholde et normalt syn, og særlig for nattsynet er vitamin A viktig.

Utnytt hele gresskaret, og ikke la den gode og sunne innmaten gå til spille.

Om det ikke blir noe knask, så kanskje noen knep for å få til en sunnere livsstil!

God Halloween!

Kilde: Oppysningskontoret for frukt og grønt

Powered by Labrador CMS