Tid for sunn grillmat

Lukten av grill forbindes med god mat og god stemning! Ingen ting slår smaken av grillmat når det er varmt nok til å spise ute. Det meste går på grillen, men i dag slår vi et slag for grillspyd. Grillspyd er populært for store og små. Det er fin måte å servere grillmaten på og kan tilpasses etter hver enkelt sitt ønske og smak. Men har du opplevd at kjøttet er tørt og grønnsakene er svidd?

Her får du noen tips til ekstra saftige og smakfulle grillspyd.

Grillspyd gir god variasjon

Hovedgrunnen til at grillspyd er så populært er nok at du har uendelig mange muligheter til å variere hva du trer på grillspydene. Det er lettvint å spise som fingermat rett fra spydene eller å dra av bitene på tallerken. Det er også en fin måte å få i seg et ekstra fargerikt måltid og rikelig med grønnsaker, så la gjerne grønnsakene få spille hovedrollen på grillspydene.

Grillspyd med pepperkrydret svin, bulgur og pico de gallo.

Les også: Spis mer fargerikt – Matvettregel #12.

Saftig resultat

For å slippe at kjøttet blir tørt og grønnsakene overstekte, kan det generelt være lurt å skjære kjøtt og grønnsaker i cirka like store biter. Med like store biter er det lettere å få et jevnt stekt resultat. Er det noen biter som er større enn andre vil de små bli tørre og svidde innen de største er gjennomstekt. Grønnsaker, fisk og kjøtt trenger noe ulik steketid på grillen. Svinekjøtt og kylling i biter på 3 x 3 cm trenger 4-5 minutter og storfekjøtt i samme størrelse trenger 3-4 minutter. Fisk i biter på 4 x 4 cm trenger 3-4 minutter. Grønnsaker som f. eks tomater trenger kun 1-2 minutter, paprika 3-4 minutter og løk trenger like lang tid som svinekjøtt. Små grønnsaker som sopp og cherrytomater grilles hele.

Kjempegode kyllingspyd med grønnsaker og bulgur som tilbehør.

For å få et best mulig resultat med saftig kjøtt og fisk og passe stekte grønnsaker kan det være smart å legge på grillspydene på grillen etter hvor lang steketid de trenger, slik at alt blir klar nogen lunde samtidig. Blander du ulike matvarer på et og samme spyd kan du bruke litt tykkere biter av grønnsaker som trenger litt mindre steketid enn for kjøttet trenger, slik at alt blir ferdig samtidig. Man kan også velge å steke spyd med bare grønnsaker, bare kjøtt eller bare fisk hvis man synes det er det enkleste.

Ha gjerne litt mellomrom mellom bitene, da er det større sjanse for at at bitene blir mer jevnt grillet og det er lettere å se om bitene er gjennomstekte.

Bløtlegg trepinnene

Lag din egen marinade av hvitløk, friske urter og olivenolje.

RESTETIPS! Har du rester av urter og hvitløk, kan du lage en rask grillolje. Finhakk urtene og hvitløken, bland inn olje, og oppbevar i kjøleskap eller frys ned i et isbrett.

Bruker du grillspyd må du huske og legge trepinnene i bløt før du trer godsakene på. La de gjerne ligge i bløt minst 20 minutter før bruk, ellers kan pinnene lett gå opp i røyk og maten vil smake svidd. Har du metall spyd kan det anbefales å pensle disse med litt olje før du trer på maten. Da slipper bitene lettere når du skal dra av maten fra grillspydet.

Lag din egen grillolje

Å lage sin egen grillolje er ofte både billigere og like smakfulle sammenlignet med de du kjøper. De ferdige grilloljene man kjøper i butikken inneholder ofte store mengder salt og sukker. Lager du den selv er det enklere å regulere saltinntaket. Sunne planteoljer, som olivenolje og rapsolje, blandet med krydder, hvitløk, friske urter eller sitron gir mye smak, og er enkelt og fort gjort å lage.

Les også: Tips til lettere dressinger.

Til sist, la deg inspirere av våre grillspyd-oppskrifter på roede.com:

Ønsker alle en smakfull grillsesong!

Powered by Labrador CMS