Trendy og smakfull vegetarmat – slik gjør du det

Har du lyst til å spise mer bærekraftig, altså mer vegetarisk og grønnere, men synes det er lettere sagt enn gjort? Det er ikke sikkert det er så store endringer som skal til, og bonusen blir et mer variert, fargerikt og næringsrikt kosthold!

Aldri før har butikkene solgt så mye plantebaserte matvarer som nå, og muligheten til å få lagd smakfulle vegetarmåltider er uendelig! Plantebaserte matvarer/råvarer inkluderer grønnsaker, frukt, bær, korn, nøtter, frø og belgvekster som bønner og linser. Alt dette er veldig næringsrike råvarer. I tillegg vet vi at plantebasert mat generelt har et lavt klimaavtrykk og kan bidra til et mer variert og bærekraftig kosthold.

Mange helsefordeler med mer plantebasert mat

Helsedirektoratet råder oss til å begrense inntaket av kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt, som svin, storfe, sau og geit til 500 gram per uke. Å bytte ut noe av kjøttet med plantebaserte råvarer og generelt spise mer plantebasert mat, har flere helsefordeler. Det er godt dokumentert at et slikt kosthold betydelig reduserer risikoen for en rekke kroniske sykdommer, som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. Grunnen til dette er blant annet at plantebasert mat:

 • Inneholder fordelaktige næringsstoffer som kroppen trenger, som blant annet kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter
 • Er nærningstett samtidig som det inneholder lite energi, noe som gjør at kostholdet ditt får en lavere energitetthet
 • Gir god metthet og en mer stabil blodsukkerstigning

Les også: Vegetarmat – godt for helsen og miljøet

Danskene endrer sine råd om inntak av kjøtt

Danmark går i førersetet og har endret sine råd for inntak av kjøtt, og anbefalingen er å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt (som innbefatter både hvitt og rødt kjøtt) og samtidig øke inntaket av belgfrukter. Begrunnelsen er at det er godt dokumentert at redusert kjøttinntak er bra for klimaet, og belgfrukter er næringsrike og har et lavt klima-avtrykk.

VEGGIETACO som variasjon, like godt og like mettende som vanlig taco!

Kjøttfri mandag i ukesmeny fra Roede-kjøkkenet

Hvis du ønsker drahjelp til å komme i gang med en grønnere hverdag, kan du starte med å sjekke din ukesmeny.

Hver uke lager vi en hel ukesmeny som ligger tilgjengelig på Roedekjøkkenet. Her får du alltid tips til en kjøttfri middag på mandagen, og resten av middagene inneholder også raust med grønnsaker. Så bruk gjerne våre ukentlige middagstips så får du jevnlig inspirasjon til nydelige kjøttfrie middager!

100 vegetaroppskrifter på Roede-kjøkkenet

Vi vet at det å spise mer plantebasert og vegetarisk er bærekraftig og helsefremmede, derfor har vi  den siste tiden utviklet enda flere vegetariske middager og har i dag over 100 vegetaroppskrifter på Roedekjøkkenet.  Nedenfor finner du våre 10 nyeste vegetaroppskrifter som er verdt å ta en titt på. De er enkle å lage, metter og smaker skikkelig godt!

 1. VEGGIETACO MED HJEMMELAGET TOMATSALSA OG SRIRACHADRESSING
 2. HJEMMELAGET CRISPY FALAFEL MED BULGUR, RØDKÅLSALAT OG BAKT PAPRIKADRESSING
 3. HJEMMELAGET TOMATSUPPE MED EGG OG GRATINERTE BAGETTER MED SKJØROST
 4. HJEMMELAGET RØDBETESUPPE MED BELUGALINSER, BRØD OG RØROS-RØMME
 5. OVNSBAKT GNOCCHI MED AROMASOPP, EGG OG MOZZARELLA
 6. VEGETARBOLOGNESE MED LINSER OG MOZZARELLASALAT
 7. INDISK BLOMKÅLCURRY MED BØNNER, FULLKORNSRIS OG TOMAT- OG KORIANDERSALAT
 8. VEGETARBURGER MED LETTSYLTET RØDLØK, AVOKADO OG URTEDRESSING
 9. KOREANSK VEGETAR-BIBIMBAP MED SPRØSTEKT TOFU, FULLKORNSRIS OG INGEFÆRKIMCHI
 10. VEGETARBYGGOTTO MED OVNSBAKTE BETER, VALNØTTER OG CHEVRE

Les også: Roede-kurs/Roede-kosthold er for alle, også vegetarianere!

Flere vegetariske retter i løpet av 2021?

Ja, tiden er inne for å inkludere noen vegetariske retter i kostholdet vårt, så hvorfor ikke sette deg et mål om å lage flere vegetariske retter i år enn du gjorde i fjor? Jeg er sikker på at du vil bli positivt overrasket over hvor godt det smaker, hvor godt det metter og hvor glad og fornøyd du blir!

Powered by Labrador CMS