Fortrengte kalorier

Å fortrenge. I de fleste sammenhenger er dette noe vi gjør for å glemme, og i enkelte sammenhenger er det en forsvarsmekanisme som vi benytter uten at vi selv vet om det. I følge Det store Norske leksikon: «En psykologisk prosess der konflikter og følelser som vekker angst, trenges tilbake fra bevisstheten og «glemmes».»

Mange ganger har jeg hardt gått inn for å fortrenge noe. Spesielt i situasjoner der jeg kjenner at tanker stadig vender tilbake og påvirker mitt humør og min hverdag. Jeg må jobbe aktivt for å få bort disse tankene, og benytter meg av det jeg har av triks for å få det bort. Med mer eller mindre hell – men det skal jeg ikke gå nærmere inn på her.

Men kalorier kan jeg gjerne skrive om. For er det noe som også kan skape angst eller sette i gang tankekverna hos meg, så er det i hvert fall kalorier. Noen ganger er kalorier det siste jeg tenker på før jeg sovner, og det første jeg tenker på når jeg våkner neste morgen. Da er det kanskje ikke så rart at jeg av og til velger å fortrenge…

Mine forhenværende mest fortrengte situasjons-kalorier er:

Popcorn på kino. Teller ikke i kaloriregnskapet.. eller?

KINOKALORIENE

Fort gjort å «glemme» å telle kalorier på fest..

På kino teller man vel ikke kalorier? Da kan vi kjøpe oss en diger bøtte med popcorn, fylle en diger pose smågodt og gjerne toppe med en brus i tillegg. Kjeven jobber «kånnstantly» med å tygge, fra før vi har kommet inn døren på kinoen –  til vi reiser oss fra stolen etter en forhåpentligvis happy ending av filmen. DEN FØLELSEN! At man sikkert har spist et par tusen kalorier tør vi ikke tenke på. Så det fortrenger vi!

Ingen ting slår tantes hveteboller.

FESTKALORIENE

Mmm.. søte aprikos-snopiser til favorittprogrammet.

På fest er det lov. Man kan jo ikke være ufin og la være. Man må jo være med å bli fin på vin, eller takke ja til drikke og mat man blir tilbudt. Når man har spist middag og dessert er jo alt ødelagt likevel. Så vi fortsetter med litt mer drikke, chillinøtter og kanskje blir hele showet toppet med en liiiiten tur innom kebab`en i de sene nattetimer. Hele uken med «flink pike» opp i røyk. Det må jo bare fortrenges!

Det er mange fristelser underveis når man tilbereder middagen også.

TANTE MAGDA – KALORIENE

Ja, akkurat sånn føles det av og til…

Besøket hos noen i familien eller noen andre som serverer mye godt. Deilige hjemmebakte hveteboller, mormors velduftende sveler med rømme og rørt jordbærsyltetøy og for ikke å snakke om sjokoladekaken. Kalorier i kø! Man kan jo ikke skuffe henne. Hun har stått på for å lage dette til oss. Man lar det gå. Spiser og fortrenger.

FORANN TV`EN KALORIENE

Dersom du som meg, anser kaloriene som noe du innimellom har behov for å fortrenge, kan vi i stedet gjøre det om til en plan? Hva skal vi gjøre i stedet for? Hva kan vi gjøre for å endre fokus? Kan vi ta med gode alternativer? Kan vi ta litt av det som tilbys i stedet for å fråtse?

Det er kveld, høsten har lagt sitt mørke teppe over kveldene og det suser ute og regnet trommer på vinduet. Skålen settes frem, og hånden går i skysseltrafikk oppi denne og tilbake til munnen. Før vi vet ordet av det har en stor pose smågodt gått rett i gapet og ned i systemet. Du kjenner at kaloriene kryper rundt i kroppen, og fortrenger.

LAGE MIDDAG – KALORIENE

Hjemme fra jobb og sulten som en hest. Men middagen må lages. Vi setter i gang med å kutte opp og tilberede, imens vi holder på smaker vi litt på osten. Og litt på den stekte kyllingen som skal oppi wokken. Og knasker litt på andre godsaker som ligger lett tilgjengelig på kjøkkenet. 150 kalorier rett i gapet FØR middagen lages. Men vi var jo så sulten. Så vi fortrenger det faktum at middagen ble 600 kalorier i stedet for de planlagte 450.

PMS – KALORIENE

Ja, som dame er det vel ikke så lett å komme unna PMS. Vi føler oss fysen på alt som er laget av sukker – kroppen skriker etter sjokolade. I tillegg syns vi jo syns på oss selv, som må gjennom denne kjedelige uken en gang hver måned. Da MÅ det være lov. Vi vet at det ikke gjør noe godt på sikt, men trenger å trøste oss med litt digg når vi kjenner at humøret er hakket lavere og kroppen er litt i ulage. Før vi vet ordet av det, har det gått en hel uke, og vi har hatt mange utskeielser. Men vi fortrenger det. Det er jo den tiden av måneden.

Jeg kan egentlig fortsette med mange flere. Tipper mange kjenner seg igjen i alle de nevnte «risikosituasjonene» over. I jobbsammenheng har jeg mange ganger vært med på å lage en beredskapsplan. For eksempel på hva man skal gjøre dersom brannalarmen går. Kan man lage beredskapsplaner for seg selv?

Innimellom ER det godt å kunne benytte seg av fortrengningsmekanismen. På et Roede-kurs lærer du litt om dette, og mitt motto er å alltid reise seg igjen. Men i stedet for å tryne saftig flere ganger i uken, ønsker jeg med Roede-metoden å lære deg hvordan du kan løse slike utfordringer – så får du kanskje en bedre balanse gjennom uken.

Jeg skrev at disse situasjonene var forhenværende. Det trekker jeg tilbake. Men med min egen beredskapsplan, som jeg har innarbeidet meg gjennom langs tids prøving og feiling, så er frekvensen på hyppigheten av «tryningsene» gått ned betraktelig.

Risikosituasjonene er der fortsatt. Men man kan vel kanskje si at jeg ikke har behov for å fortrenge kalorier fullt så ofte som før. For man blir bedre på det man øver på.

Man velger selv sine kamper. Dette er noen av mine.

Hilsen Charlotte

Innlegget Fortrengte kalorier dukket først opp på Charlotte Hagen.

Powered by Labrador CMS