Høyt & lavt
I forrige uke snakket vi om «mindful eating» på kurskvelden. For de fleste av oss er dagene fylt opp med jobb, aktiviteter, barn, trening og husarbeid. For noen er dagen mest konsentrert rundt det å stå til disposisjon for andre, slik at man knapt nok har tenkt over om man selv har spist i løpet av dagen. Her vil jeg illustrere dette gjennom å beskrive en av mine «tidsklemmedager». Dette gjelder ikke hver dag altså:)
Frokost foran PC`en etter å ha putlet på hjemme en stund først.
Jeg finner ofte meg selv sittende foran PC`en på jobb når jeg spiser frokosten. Samtidig sjekker jeg e-post og kanskje det til og med ringer en kunde. Innen jeg har entret døren på jobb har jeg har jeg dullet og dallet hjemme, passet på at skolesekker og matpakker er noenlunde i ok stand, ryddet kjøkkenet, tømt oppvaskmaskinen, og kanskje brettet litt klær samt satt på en ny maskin med klær.
Mellommåltid og frukt inntas både her og både der..
Ikke mye «mindfulness» over denne fruktstunden.
Lunsjen er i hvert fall rundt et bord. Men det er ikke alltid jeg tar meg tid til å kjenne smaken av maten da heller. Skravletåta og tyggekjakene går om hverandre, og før jeg vet ordet av det, er maten i magen. Av og til lurer jeg på om jeg faktisk spiste.
Tomt allerede?
Så er det middag. Med hodet under armen og turbofart på føttene, henter jeg ut ingredienser fra kjøleskap og andre skattekammers på kjøkkenet. Det svinges sammen en enkel middag som gutt nr. 1 spiser nesten på vei ut døren til fotballtrening og gutt nr. 2 spiser når han kommer hjem fra sin ishockeytrening. Selv setter jeg meg i sofaen og spiser imens jeg ser på nyhetskanalen. For jeg har ikke tid å vente til gutt nr. 2 kommer hjem fra trening, for da har jeg Roede-kurs.
Fullkornstortilla med fyll. Helt grei «i-farta-mat», men det er ikke alltid den nytes like godt.
Kveldsmaten spises gjerne sammen med guttene, men fokuset er da mest på dagens opplevelser og alt annet som måtte røre seg, og ikke så mye på hvordan maten smaker. Men det er i hvert fall det hyggeligste måltidet denne dagen.
Så kom temaet «Mindful eating» opp på agenda i forrige uke. Ja.. det var jo riktige personen som skulle fortelle andre om det, tenkte jeg da. For jeg måtte virkelig rett og slett starte hele kurskvelden med å erkjenne at dette er heller ikke jeg spesielt god på. Her har jeg absolutt utviklingspotensiale!
Les også kursleder Ellen Beate sitt innlegg: Stopp i tide!
Dette er noe jeg trenger å øve veldig mye på og strekke meg etter. Stoppe opp, nyte, kjenne, være tilstede i måltidsituasjonen.
Mindful eating handler rett og slett om å være tilstede i måltidsituasjonen. Dette er noen av tipsene som kan jobbes med for å øke din tilstedeværelse:
- Bruk sansene dine aktivt: Se, kjenn, smak og lukt.
- Sett deg ned når du skal spise.
- Sjekk om du kjenner eller ser hvilke ulike råvarer som er brukt.
- Lukk øynene når du tar din første bit. Kjenn på smaken!
- Tygg maten godt.
- Unngå å multitaske når du spiser.
- Gled deg over maten.
Vår egen, fantastiske ernæringsfysiolog, Kari Bugge.
Her er Kari Bugge sine gode råd:
Tips for å være mer oppmerksom når du spiser:
- Pust dypt før du begynner å spise.
- Vær til stede når du spiser. Legg vekk alt det andre du gjør, fokuser på spisingen.
- Tenk på hvorfor du spiser og porsjonsstørrelsene. Spør deg selv: «Hvorfor spiser jeg?»
- Bruk alle sansene du er født med når du spiser!
- Bruk tid på maten, legg fra deg bestikket en gang i blant og nyt. Gi hjernen sjans til å kjenne etter når du blir mett.
Noen generelle råd:
- Bestem deg på forhånd hvor mye du skal spise. Hvor mye av det som står framme på bordet skal du spise?
- Ikke kjøp inn mer enn du planlegger å spise.
- Pass på at du har fylt opp kjøleskapet med sunn mat.
- Det er lov å legge igjen mat på tallerken – særlig hvis andre forsyner deg.
- Bruk mindre tallerkener.
Da er det bare å stoppe opp litt og gjøre et forsøk. Jeg har lovet mine kursdeltakere at jeg skal gjøre leksen min like godt som de denne uken. Så da gleder jeg meg til forhåpentligvis noen bedre matopplevelser etterhvert:)
Hilsen Charlotte
Innlegget Høyt & lavt dukket først opp på Charlotte Hagen.