Hverdagene

Livet er fylt av hverdager. For de av oss som har barn, er det nok mange som kjenner på at «glossy» hverdager, der man kan gjøre som man vil, blir byttet ut med en annen hverdag. En hverdag der man skal starte dagen med barn som nekter på kle på seg dersom de ikke får gå i rosa kjole i barnehagen, og som aldeles ikke skal spise skiven dersom den har gått i stykker. Trassalder og tidskaos. Henting og bringing. Sultne og vrælende barn som vil ha middag NÅ, imens du febrilsk tryller frem den beste «gourmetmiddagen» du har overskudd til å lage;  PØLSE OG POTETSTAPPE.

Mange kjenner på en kaosfølelse i en travel hverdag.. som kanskje for andre virker så idyllisk.

Utslitt setter du deg til bordet, med familien din, og de nærmest roper etter saft og ketchup. Du kjenner at du bare har lyst til å rømme til en øde øy og legge deg under en palme med en god bok. Roede-tipsene ligger langt bak i hodet. For hvordan skal man få tid til å prioritere riktig i en slik hverdag?

Når man forsøker å få litt «voksentid» og ønsker å småprate litt med naboen..

Som utdannet førskolelærer med en god del års erfaring, og mamma, vet jeg at det kan la seg kombinere. Det var i den mest travle tiden av mitt liv, at jeg klarte å gå ned mine første 20 kilo. Jeg hadde full rulle på jobb, hendene fulle av småbarn som jeg skulle sørge for hadde den beste dagen de kunne få uten foreldrene. Etterpå skulle jeg hjem til mine to kjekke og svært aktive gutter, og være supermamma for de. I tillegg til alt det andre. Være med venner, trene, rydde, vaske, pakke sekker, styremøter i FAU, handle osv.

Apropos handle. Det er, etter min formening, der det ligger.

Vinneren har en plan. Taperen har en unnskyldning. Harde ord, men det kan hjelpe veldig å ha det i bakhodet. En plan over ukens gjøremål er ikke dumt. Noen kjøper seg en tavle eller kalender som de henger opp på kjøkkenet. Familieplanlegger. Der kan man også plotte inn ukens middager og lage en handleliste ut fra dette. Fyll opp kjøleskapet med de råvarene du trenger.

En slik bok, eller en tavle på veggen, kan være til god hjelp for deg som syns hverdagen er kaotisk.

Slik klarer du å holde på gode vaner

Det er fort gjort å havne i en slags tilstand der man kjenner at livet bare suser forbi. Man blir som en lett utgave av en zombie. Men kan man kanskje til en viss grad selv velge om man vil ha det slik?

Jeg tenkte jeg skulle avslutte dette innlegget med teksten på en av de mest fantastiske sangene jeg vet om, skrevet og sunget av Louis Jacoby.

(Finnes på Spotify, om du vil lytte til den samtidig. Anbefales:)

Hverdag

Når en morragretten unge
slår seg vrang og rekker tunge
og nekter å ta klær og støvler på.
Når melkeglasset veltes
og geitostmaten eltes
mellom fingre som er klønete og små.

Så husk at denne dag må du ta vare på,
den forsvinner mellom fingra dine nå.
En gang vil du savne slitet,
da er det for sent å vite
det er du som gjør din dag og tinning grå.

Når skrikinga og skrålet
blir litt mer enn du kan tåle,
og du kjefter på en glede og en lek.
Når du har glemt å leve
midt i hverdagen og strevet,
og tålmodigheten din har satt sin strek…

Så husk at denne dag må du ta vare på,
den forsvinner mellom fingra dine nå.
En gang vil du savne slitet,
da er det for sent å vite
det er du som gjør din dag og tinning grå.

Du er kysten som de engang seiler fra.
Si meg hvem er stor og hvem er liten da?
når fremtidshavet ligger som et speil,
så blås din medvind inn i deres seil.

Lys våken, og tiiiidlig på an!

Når lørda’n blir til sønda’,
du ber en stille bønn da
om at unga ikke våkner klokka fem.
Men Vårherre kan’ke love
at du skal kunne sove
når to små kommer inn med morraklem.

Så husk at denne dag må du ta vare på,
den forsvinner mellom fingra dine nå.
En gang vil du savne slitet,
da er det for sent å vite
det er du som gjør din dag og tinning grå.

Vi får det så idyllisk og godt som vi gjør det til selv:)

Er den ikke fantastisk? Jeg husker at jeg strigråt første gangen jeg hørte denne sangen. Midt i en periode, der jeg som nevnt hadde to svært aktive gutter født med halvannet års mellomrom, jobb og 100 % tilstedeværelse hele dagen.

Denne sangen gjorde virkelig noe med meg og gav meg en liten vekker. Den minnet meg om at de små øyeblikkene var gull verdt, og at om det ble knust et glass eller revet ned blomster på veien, så gav det ingen mening i det å bruke energi på å bli sint eller hysterisk. Det er vel ingen som knuser et glass med vilje.

Gevinsten ved å legge om livsstilen var overskudd til å være tilstede. Til å leke, til å synge til å dra på utflukt. Og den dag i dag er guttene svært glade i å være med på tur. Om det er på fjellet eller en liten sykkeltur rett bort til Nesttun senter for å handle noe småtteri. Det er noen av godene jeg sitter igjen med i dag. Det, og et mye LETTERE liv. På flere måter:)

Småbarnskaos trenger aldeles ikke være en grunn for å la være å leve sunt. Snarere tvert i mot! Det som er så godt, er at de aller fleste som tar seg tid til en livsstilsendring kjenner etterhvert på en gryende ny energi og motivasjon. Jeg husker at det var mye mer slitsomt å ligge på sofaen med hånden i sjokoladeskålen når kvelden kom, i denne tiden. Sliten med overvekt. Godt over 100 kilo. Bånn gass. Dårlig samvittighet og mange dårlige tanker om meg selv som mor og som en person i mange andre roller.

What comes around, goes around..
Nyt øyeblikkene!

Hilsen Charlotte

Innlegget Hverdagene dukket først opp på Charlotte Hagen.

Powered by Labrador CMS