Skinnet bedrar…

Jeg har mange ganger revet meg i håret i forvirring. En dag er en spesiell matvare anbefalt – en annen dag er det nesten katastrofe om man nærmer seg den. I jungelen av råd og informasjon om hva som er sunt og ikke, er det ikke rart at mange prøver ut mye, og at det hele tiden kommer nye «metoder» eller teorier rundt hva som er sunt og ikke.

Jeg har i hvert fall landet på det JEG syns er den aller beste måten å leve på!

Vi i Grete Roede formidler også slik kunnskap, og har med vårt opplegg støtte i Helsedirektoratet sine ti gode råd:

1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. Mmm.. nydelige farger og ikke noe skinn som bedrar:)

3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

4. Spis grove kornprodukter hver dag. Ja, grovt brød er godt:)

5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Mine favoritter: Magerostene fra Kavli!
8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør. Jeg bruker alltid Vita hjertego til både steking og baking.

9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

11. Velg vann som tørstedrikk.

12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Kurslederne i region Vest – en aktiv gjeng!

Andre lignende matvarer – som er sunne, men kaloririke er: Tørket frukt Avocado Oljer (hjertevennlige, selvsagt) Frukt Frø Vet du om noe som kan oppfattes på samme måte? Del gjerne i kommentarfeltet under:) Ønsker deg en flott dag!

Mange blir forvirret av hva som blir sett på som sunt og ikke, og noen matvarer kan faktisk være begge deler. Jeg vil nå se litt nærmere på noen av disse.

Kylling

Magert og kjempegodt. Kan brukes både i salater, gryter, i og på brød, eller spises som den er som snacks. Men visste du at skinnet på kyllingen er svært kaloririkt? Dersom du fjerner skinnet reduserer du fettmengden med cirka 75 prosent. Et kyllinglår med skinn inneholder dobbelt så mye kalorier som når du fjerne skinnet.. Så OBS OBS OBS!

Nøtter

Deilig snacks om mellommåltid som er rik på sunne fettsyrer. Vi i Grete Roede anbefaler å spise dette hver dag, men da kun en liten håndfull eller ca 100 kalorier. Nettopp pga at nøtter har det sunne fettet, er det mange som tror at dette kan spises litt mer av. Man får ikke fullt så dårlig samvittighet, for det er jo så sunt. Men husk – at en liten pose med «Småsulten» (Nøtter og tørket frukt), inneholder bort imot like mange kalorier som det vi anbefaler på en middag.

Godt som snacks og i salat – men er veldig kaloririk!

Mørk sjokolade

I følge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Det er flavonoidene som finnes i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. Mørk sjokolade inneholder også blant annet antioksydanter, som beskytter cellene i kroppen vår. Men om du forsøker å gå ned i vekt, er det ikke så lurt å spise for mye av denne godsaken heller, dessverre. For mørk sjokolade inneholder like mange kalorier som vanlig sjokolade, Det er derimot et bedre valg pga at den påvirker blodsukkeret i mindre grad enn vanlig sjokolade, og den er mer mektig på smak. Så da er det kunsten å stoppe i tide, også med denne.

Makrell i tomat
Elsket og hatet. Klassiker i barnehagen, men også mange voksne liker godt dette pålegget som har godt med innhold av Omega 3 og vitamin D. Vi anbefaler inntak av hjertevennlige valg, og dette pålegget kan gjerne brukes på skiven noen ganger i uken. Vær likevel obs på at pålegget inneholder rundt 230 kalorier per 100 gram, og en liten boks av den originale fra King Oscar veier 110 g.

Sunt og anbefalt, men mange kalorier.

Hilsen Charlotte

Innlegget Skinnet bedrar… dukket først opp på Charlotte Hagen.

Powered by Labrador CMS