Skolebollen

Første gang jeg var på et Roede-kurs, var i 1998. Det var en venninne som spurte om jeg ville bli med – og jeg takket ja og ble introdusert til det som nå er min bærebjelke med tanke på å ha det best mulig med meg selv. Jeg husker at jeg fikk mange AHA opplevelser, og en av dem var skolebollen (skolebrød).

Farlig fristende.. men jeg er stort sett ferdig med denne.

Lite visste jeg om denne fristende godsaken den gangen. Det forholdet jeg hadde til den da, var minnene fra barndommen da mine foreldre fikk kjøpe bakst og brød i kasser fra bakeriet som hadde utsalg i Måløy. De var så gode og det gule i midten sparte jeg alltid helt til slutt. Når jeg ble litt mer voksen, ble dette et naturlig valg når jeg var på kafê.

Kari Bugge: Her er de verste kakene

Det hender at jeg innimellom unner meg en muslibolle. Den inneholder litt mer enn bare sukker smør og hvetemel. Og litt mindre kalorier enn skolebollen.

Hva er det med skolebollen som er så galt da?

Man kan alltid unne seg litt av det gode av og til. Men her er mine grunner for at skolebollen mer eller mindre er utelukket fra mitt kosthold:

 • En skolebolle inneholder 413 kalorier,  eller per 100 gram:
  – Kalorier 252,68
  – Protein 6,12 g
  – Fett 6,32 g
  – Karbo 42,07 g
 • Skolebollen og annen søt bakst gir rask blodsukkerstigning. Dette gjør at man blir kjapt sulten igjen, og for mye av denne typen karbohydrater kan være med og bidra til utvikling av diabetes.
 • Man må spise mye før man blir «tilfredsstilt». Jeg kjenner en som har pleid å spise 3 til lunsj pluss en sjokomelk… det gir nesten like mye kalorier som du skal ha i løpet av en dag på Roede-metodens meny 1.
 • Man føler seg ofte «uggen» etterpå. Selv føler jeg meg rett og slett som en bolle selv!
 • Man kan spise en god porsjon middag for den samme mengden kalorier.
 • Det er en «sølete» bolle, det ser ut som om man har vært på glasur og melisfest etter forsøk på å spise den.
 • Tomme kalorier. Man sitter igjen med lite næring etter inntaket.
 • Man kan spise 10-12 klementiner for den samme mengde kalorier.
 • Man må løpe 2,8 km (alt etter form og vekt) for å forbrenne, den eller spinne i ca. en time.
Ta lunsjen på kafeen, og ta et deilig smørbrød i stedet for bollen. Da slår du to fluer i en smekk! Du kan be om å få uten smør:)

Jeg har som kursleder fokus på å gi mine deltakere forslag til gode alternativer i stedet for kun å fokusere på problemer. Det er likevel viktig å være bevisst, tror jeg. Det finnes mange gode oppskrifter på søt gjærbakst på Roede.com. Jeg fikk også tips fra en av mine følger om å prøve denne oppskriften på Sportsboller.

På kafeên er det ikke alltid så godt å få tak i sunne alternativer.  Muslibollen har imidlertid blitt en slager, og den inneholder ca. 250 kalorier. Den har også mer næring i seg enn skolebollen. Du kan for øvrig be de ansatte om å lage et sunt og godt smørbrød?

It`s up to you:)

Hilsen Charlotte

Powered by Labrador CMS