Unngå å bli støttemedlem på treningssenteret
Trening kan være et ork og en glede. Sosialt i en gruppe eller terapi helt alene. Med musikk til eller ved å nyte stillheten i naturen. Motiverende og givende eller vondt og slitsomt. Slik kan jeg fortsette. Ofte er trening noe som man er litt hekta på – eller noe som man syns er et pes uten like. Går det an å finne en gyllen gyllen middelvei?
Det er noen ting som er like klassisk som at månedene januar og august er på kalenderen hvert år. Og det er at treningssentrene fylles opp av toppmotiverte og ambisiøse mennesker. Nå skal det trenes! Nyinnkjøpte tightser og aerobic sko som lager sine første gnagsår på føtter som har badet i krystallgrønt ferievann, og på solbrune lår som kanskje føles en tanke slappe etter en periode med stillesitting. Sentermedlemmer med fast plass i salen og egen stjerne i gulvet, skuler på nye medlemmer som «tar deres» plasser, og sender oppgitte blikk til andre med faste plasser rundt i salen. «Ja, ja.. « tenker de. De vet at de får plassen sin tilbake… etter hvert. (Dette er skrevet med glimt i øyet, så om du er en av de med «fast plass», så ta det gjerne med et smil:)
Selv har jeg ingen fast plass i salen. Jeg står gjerne litt langt fremme om jeg kan. Ikke fordi at de andre skal se hvor sprek jeg tror jeg er, men fordi jeg opplever at instruktøren ofte girer meg opp til å gi det lille ekstra. Men er det trangt om plassen, står jeg gjerne bakerst. De fleste får med seg at jeg er der likevel – da jeg er en skikkelig irriterende «tjoho» dame, som gjerne uttrykker min treningsglede gjennom mindre eller større slike utbrudd. Men motivasjonen kan dale også hos meg.
Så setter man i gang. Finner timer man deltar på, og har de obligatoriske «sitte-feil-vei-på-styrkeapparatet-flausene». Strømregningen fyker til værs etter at vaskemaskinen vasker treningsklær for harde livet, og budsjettet for deo og shampo går kraftig til værs.
Når man etter en måneds tid ikke er fullt så gira på treningssenteret lenger, finner man gjerne unnskyldninger for å stå over. Mørke sofakvelder med blafrende stearinlys i vinduet frister mer, og vips har man blitt støttemedlem. Det er kjedelig å betale regninger som man ikke har noen glede av.
Hvordan kan man så unngå å bli støttemedlem da?
Min favorittinstruktør og treningsansvarlig på SPENST Nesttun i Bergen, Marit Rørbakken, vil her komme med sine beste tips til deg som lurer på å melde deg i treningssenter når motivasjonen er på topp og regnet trommer på ruten. Hvordan skal man kjøre løpet for å klare å holde på nye treningsvaner?
Jeg kan ramse opp mange klassiske, velkjente tips og råd for å holde motivasjonen oppe, men til syvende og sist så handler det om å bestemme seg og om å gjennomføre det man planlegger.
«Støttemedlemmer en stor utfordring hos de fleste treningssentre. Medlemmer som så gjerne vil trene, som er ivrig og motivert en liten periode før motivasjonen daler. Vi kan støtte, hjelpe, veilede og motivere, men vi kan ikke gjøre jobben! Den må de gjøre selv.
Man er nødt til å bestemme seg og ikke la negative tanker eller dårlige unnskyldninger få overtaket, slik de fort gjør hos mange. Yngvar Andersen sa det så greit en gang: «Syns du det er gøy å slepe en trøtt kropp fra sofaen inn på badet for å pusse tennene dine på kvelden? Eller å levere bilen på service? Svaret er «Nei», men vi gjør det likevel – for vi vet vi må! Slik bør man se på trening også. Kroppen trenger service og vedlikehold om man vil eller ikke.
Når vi ringer støttemedlemmene våre får vi ofte de samme svarene. «jeg mangler energi», «jeg har ikke motivasjon» «jeg har ikke tid», «er for sliten etter jobb», «syns ikke det er gøy». Når vi spør om de ikke meldte seg inn fordi de hadde lyst å trene og for at de ønsket mer overskudd? Så er svaret alltid «ja». De ønsker å trene, men klarer ikke å gjennomføre.
Slik velger jeg selv å se på trening. Ja, man bør finne en aktivitet man liker, hvor man kan føle mestring og treningsglede, MEN man må også være klar over at trening ikke alltid vil være gøy. Det vil komme dager hvor du overhodet ikke vil på trening, alt streiker og hodet skriker «nei»! Det er da man må ta seg selv i nakken og tenke på den servicen eller tannpussen! Vi trenger det! Mennesker er skapt for å være i bevegelse, ikke for å ligge på sofaen.De helsemessige fordelene er mange og folk som trener kan fort kjenne at de får overskudd og energi.
Fordelen med å trene på et treningssenter er at man fort vil kjenne tilhørighet, blir sett og «pushet» på en annen måte enn man ofte klarer alene. Man har tilgang på at av kompetanse om man blir usikker eller skulle trenge hjelp til noe.»
Marits beste råd:
1) Finn en aktivitet du kan liker og som får deg til å føle mestring! Ikke heng deg opp i hva du IKKE kan gjøre, men få hjelp til å finne ut hva du KAN gjøre. Se muligheter ikke utfordringer. Alle kan gjøre noe både på og utenfor treningssenteret.
2) Lag deg en plan og gjennomfør, avtal gjerne med andre eller prikk deg inn noen faste gruppetreningstimer i løpet av en uke. La dette være din tid, og ikke la andre ting få komme i veien.
3) Vær forberedt på at det vil komme dager du overhodet ikke har lyst på trening og unnskyldning på unnskyldning ramler inn i hodet ditt. Gjennomfør allikevel!
4) Prioriteringer! Mann, kone, barn, jobb, trøtt, sliten, ondt osv…Våg å prioriter deg selv! God fysisk og psykisk helse vil i det lange løp lønne seg både for deg og menneskene rundt deg. Mye kan også gjøres sammen med både familie og venner eller i jobbsammenheng.
5) Sliten: Ofte føler man seg sliten og trøtt etter en dag på jobben. Medisinen er sjelden da å legge seg på sofaen eller å ligge foran tv for å hvile. Trening er langt mer effektivt og vil gi både energi og overskudd til andre gjøremål.
6) Skaff deg litt kunnskap om trening og de helsemessige gevinstene fysisk aktivitet gir og minn deg selv på dette når du har tunge dager. Kjenn på «godfølelsen» etter en økt og husk på denne de dagene du ikke har lyst.
7) Litt er bedre en ingenting! All aktivitet er bra, ikke bli nedstemt om det ikke gikk helt som du hadde planlagt.
8) Ikke sett deg for høye mål. Lag deg et mål som er overkommelig og la alt over være bonus.
9) Komfortsonen: Våg å bevege deg utav komfortsonen. Ønsker du resultater må du også lære deg å yte. Menneskekroppen tåler mye trening og bevegelse, men den takler faktisk dårlig stillesitting og inaktivitet.
Med disse rådene ønsker vi august, høst og trengsel på treningssentrene velkommen. Vi, og mange andre med oss, håper på å se deg holde på de gode vanene i mer enn en måneds tid. De fleste treningssenter operere med gratis prøvetime også. Det går jo an å starte med det?
Hilsen Charlotte og Marit
Innlegget Unngå å bli støttemedlem på treningssenteret dukket først opp på Charlotte Hagen.