Når du er sulten hele tiden

Mange kjenner seg sultne hele tiden, selv etter de har spist. Kanskje rådene her vil gjøre deg mindre sulten?

Publisert Sist oppdatert

Det er helt normalt å føle seg sulten noen timer etter et måltid. Blir du imidlertid sulten med én gang etter et måltid, kan det være smart å finne ut hva som forårsaker dette.

Kan det være at du ikke har spist nok mat? Dersom du jobber med å gå ned i vekt og har et energiunderskudd, kan du oppleve å føle deg litt sulten, i alle fall i starten. Når du inntar mindre mat enn du forbrenner, økes produksjonen av sulthormonet ghrelin. Kroppen roper altså etter mat.

Enten du skal ned i vekt eller ikke, finnes det heldigvis flere tiltak som gjør at du vil oppleve økt metthet.

  • Spis mer protein og fiber. Har du sett på sammensetningen i måltidene dine? Måltider med en god andel protein og fiber metter mer enn et måltid med mye karbohydrat og fett. Mat med lite næring, som kaker, loff, søtsaker osv gjør det litt å spise for mye, og du blir fortere sulten igjen.
  • Spis mat som tar plass. Kroppen reagerer også på volumet av mat som inntas. Hvor mye magesekken utvider seg i løpet av et måltid kan påvirke sultfølelsen.Trikset er å spise mat med mye volum - men lite kalorier, for eksempel å drikke mye vann rett før et måltid.
  • Vær bevisst. Om du ikke er til stede mens du spiser, kan du lett ende med å spise for mye. Vær fokusert når du spiser, tygg maten godt, legg fra deg bestikket innimellom, kjenn på smak og konsistens og nyt maten. Da vil du også kjenne når du blir mett, framfor når du kaster i deg maten.
  • Søvn. Søvn er viktig for at kroppen skal fungere, blant annet for reguleringen av hormoner. Lite søvn og søvnmangel kan gi både større appetitt og et økt sug etter usunn mat. Mer våkentid gir dessuten økt tilgang på kjøkkenet
  • Drikker for lite. Visste du at sultfølelse noen ganger kan være et signal på tørste? Ta et glass vann og se om det hjelper.

Kilde: NHI

Powered by Labrador CMS