Er julebordsesongen din unnskyldning?

Mange kvier seg for å gå løs på en livsstilsendring i de periodene av året som er ekstra utfordrende, men kanskje det er i disse periodene man virkelig burde gjøre det?

Utsetter du livsstilsendringen til nyåret på grunn av julebordsesongen, og bruker julebordsesongen som en unnskyldning for ikke å ta tak nå? Da kan resultatet fort bli at du har desto flere kilo du må ta med deg inn i det nye året.

Førjulstiden – en høyrisikoperiode for vektøkning

Vi går inn i en høyrisikoperiode av året hva angår ekstra mye usunne kalorier, og for deg som ønsker å gå ned i vekt, eller holde vekten kan det være krevende å navigere riktig og ta de smarte valgene. Perioden før jul er for mange full av sosiale happenings, og det kan fort oppleves utfordrende. Julebordsesongen kan dessverre fort bli en unnskyldning for ikke å ta tak i egen helse og egen vekt.

Prøv å få til en god variasjon mellom de tunge julemiddagene og noen litt lettere måltider.

På Roede-kurs gir vi deg råd og tips til hvordan du kan planlegge den forestående høytiden og hvordan du ved enkle forholdsregler kan manøvrere gjennom julebordets kaloribomber. Ved å bruke Roede-appen får du også god oversikt over matinntak versus forbruk, som gjør det lettere å holde kontrollen. Med litt planlegging går det nemlig helt fint å kose seg med mye god julemat og hyggelige lag uten at det må bety ekstra kilo. Dette er selvfølgelig viktigere jo oftere du er i sosiale lag.

Festdager

Bare det å planlegge de festlige anledningene som kommer, vil gjøre det enklere både å spise og drikke passe mye, og dermed unngå at alle feiringer blir en god anledning til å skeie ut. Videre er det slik at mange av våre tradisjoner er forbundet med mye energirik julemat, men her kan du også enkelt ta grep. Fyll tallerkenen med mye grønnsaker og nyt julemåltidene med ekstra god samvittighet. Prøv å få til en god variasjon mellom de tunge julemiddagene og noen litt lettere måltider. Da gjør du noe bra for både vekt, helse, overskudd og velvære gjennom julen. Og ikke minst, være så fysisk aktiv som mulig.

Her er noen flere råd:

Tenk å kunne starte det nye året med å si ”Jeg kom godt i gang med et sunnere kosthold før jul, og har styrt unna ekstra kilo denne julen”.

  • Forsøk å få oversikt over sosiale tilstelninger i november og desember. Er det mange kan det være smart å planlegge litt ekstra.
  • Finn ut hva slags mat som servers. Er det koldtbord eller pinnekjøtt? Er det koldtbord – er mange utfordringer løst. Da kan du velge de magre alternativene, og passe på mengden av tilbehør. Pinnekjøtt er som kjent et litt mektigere måltid. Da kan et alternativ være å spise litt mindre tidligere på dagen.
  • For å unngå overspising av den kaloririke julematen er det smart å spise et lite mellommåltid før du går på festen. Spis gjerne mat som er rikt på proteiner og fiber, da dette metter godt.
  • Får du servert dessert? Du trenger ikke å spise opp alt
  • Om maten blir servert, trenger du nødvendigvis ikke å spise opp alt.
  • Drikk godt med vann hele dagen, også på selve kvelden. Vann gir metthetsfølelse – og gjør dagen derpå mye bedre!
  • Husk at det er mye energi i alkohol. Mer enn vi ofte tenker over. Kanskje du kan droppe det siste glasset?
  • DANS om du kan!
  • Dropp å gå i nattmatfella, enten på vei hjem fra festen eller når du har kommet hjem. Dette er mat kroppen mest sannsynlig ikke har noe behov for!
  • Start dagen derpå med blanke ark. Om du er i en livsstilsendringsprosess er det lett å tenke at løpet er kjørt etter en utskeielse. Det er det ikke! Nå har du mulighet til å hente deg inn igjen!

Viktigst av alt – nyt julen!

I Roede er vi opptatt av betydningen maten har for helsen, og ikke minst det å finne matglede i den litt sunnere maten. Det betyr ikke at du ikke kan unne deg litt av det usunne, men at det er fint med en god balanse. Kanskje dette kan være en god tilnærming til en mer moderat julefeiring.

Powered by Labrador CMS