Hva er Roede Kickstart?

Dette er i utgangspunktet for deg med BMI over 30, men kan også benyttes i en kortere periode av deg som motiveres av et raskt vekttap i starten. Her spiser du i underkant av 1000 kcal per dag, uavhengig av hva ditt beregnede energibehov er, om du er stor eller liten, høy eller lav. Det gir et raskere vekttap, en kickstart rett og slett.

Ikke alle kan følge et opplegg med et så lavt energiinntak. Vi anbefaler ikke personer med hjerte- og karsykdom, spiseforstyrrelser eller andre alvorlige sykdommer å følge Roede Kickstart. Dietten bør heller ikke følges av kvinner som er gravide/ammer.

Opplegget er mer rigid i starten enn Roede Balansert, og du spiser gjerne litt mer ensidig. Det er faktisk et poeng i denne sammenhengen, da det gir deg litt fri fra «matpresset og matkosen» der ute. Det gjør det lettere å holde et lavt energiinntak.

Les mer om Roede Balansert her

Hvor lenge kan jeg ligge på 1000 kcal per dag?

Har du BMI over 30 og velger å følge Roede Kickstart for å gå ned i vekt, skal du likevel ikke følge den i mer enn i 12-16 uker. Har du BMI under 30, men ønsker en rask start, anbefaler vi at du går over til Roede Balansert etter to-tre uker. Etter dette gjør du en gradvis opptrapping av energiinntaket, og får en større variasjon i kostholdet. I denne fasen er det viktig med en god plan og jevnlig oppfølging – noe din kursleder vil sørge for.

Er Roede Kickstart en quick fix?

Nei, du går innledningsvis raskere ned i vekt, men må bruke lengre tid på opptrappingsfasen og den videre hold vekten-fasen. Arbeidet med å etablere dine nye vaner starter først etter at du har gått ned i vekt, og for å sikre et varig vekttap vil vi at du forplikter deg til å følge kurs i minimum et halvt år.

Får jeg et fullverdig kosthold?

Når du reduserer energiinntaket til under 1000 kcal per dag, er mengden mat for liten til at den kan romme alle næringsstoffene du trenger. Derfor har vi en øvre grense på hvor lenge du kan følge en slik meny.

 Med Roede Kickstart legger du deg på et energiinntak i underkant av 1000 kcal per dag, uavhengig av hvilket energibehov du har, og oppnår dermed et raskt vekttap. Deretter starter du jobben med å etablere dine nye vaner.

Den første tiden etter at du har levd på et lavt energiinntak og gått ned i vekt, er du ekstra utsatt for å gå opp igjen. Derfor er overgangen til hold vekten-fasen en avgjørende fase. Vår anbefaling er at du følger våre råd om gradvis opptrapping av energiinntaket og fortsetter på kurs, slik at du sikrer deg jevnlig oppfølging helt til dine nye vaner er godt innarbeidet.

Etter en periode med svært lavt energiinntak og stort vekttap er du spesielt utsatt for å legge på deg. Garantien for ikke å gå opp igjen i vekt ligger i regelmessig og langvarig oppfølging.

Hjelp til planlegging med Roede-appen

I Roede-appen får du måltidsplan tilpasset Roede Kickstart. Appen er spesielt utviklet for å gi struktur, oversikt og kontroll over egen hverdag. I en periode er det nyttig å registrere det du spiser – for å se om du spiser passe mye, verken for mye eller for lite, og for å sjekke at maten du spiser gir god næring.

I starten kan det å registrere alt du spiser være uvant og ta litt tid, men så snart du har blitt kjent med Roede-appen eller med dagboken din på nett, vil det bare ta deg noen minutter hver dag.

Orker jeg å trene?

I den første fasen på et så lavt energiinntak vil du normalt ikke orke å trene, og harde treningsøkter er heller ikke anbefalt. Men det er individuelt hva man orker. Noen har masse energi hele tiden, mens andre kjenner seg tidvis litt utmattet. I den grad du har lyst og krefter, anbefales sykkelturer, gåturer eller tilsvarende trening. Drikk mye før, under og etter aktivitet, og tilpass måltidene slik at du har mest mulig energi til fysisk aktivitet.

Vil jeg være mye sulten?

I hvilken grad du opplever sultfølelse ved et så lavt energiinntak varierer. Blant de som opplever sult, avtar det oftest etter noen dager. Kjenner du en intens sultfølelse, er det viktig å finne ut om det er snakk om faktisk sult eller om du bare er fysen på noe. Er du fysisk sulten vil du kjenne igjen følelsen av lavt blodsukker, hodepine, lavt energi og rumlende mage. Noen snakker om epletrikset: Når du har ekstremt lyst på noe, still deg selv spørsmålet: «Ville jeg ha spist et eple»? Om svaret er ja, er du fysisk sulten, men om svaret er nei, er du bare fysen.

Powered by Labrador CMS