Frokost eller ikke?

Frokost har gått fra å være dagens viktigste måltid til å bli et måltid enkelte mener man med fordel kan kutte ut. Noen mener til og med at det er ekstra

smart å spare frokostkaloriene når de skal ned i vekt. Men sparer du egentlig kalorier om du starter dagen kun med en kopp kaffe?
Jeg kan med en gang si at jeg personlig er en frokost-spiser og at det nok påvirker mitt faglige ståsted som ernæringsfysiolog. Litteraturen på feltet er ikke entydig, men jeg mener vi har gode faglige holdepunkter for å si at frokost er et viktig måltid.
Forskning på frokostens effekt på insulin er sprikende, det er holdepunkter for at både det å spise – og det å droppe frokost, bidrar til et mer stabilt blodsukker gjennom dagen. Her trengs mer forskning! Annen forskning har imidlertid vist at frokost bedrer insulinfølsomhet utover dagen, og at kroppens naturlige svingninger av flere hormoner tyder på at kroppen er innstilt på å fordøye mat tidlig på dagen. Det er dessuten vist at personer som slanket seg, kunne spise relativt mer dersom de startet spisingen tidlig på dagen. Her er det vel flere gode argumenter for å starte dagen med et hyggelig måltid? Nedenfor er min start på dagen 🙂
Inntil vi har mer forskning synes jeg det er godt å støtte seg til erfaring. Vi i Grete Roede har erfart at en regelmessig måltidsrytme er en av suksessfaktorene for mange av våre kursdeltakere. Det å starte dagen med frokost hjelper mange til en bedre måltidsstruktur og til å redusere overspising senere på dagen. Det kan også være en fordel å spise hovedvekten av matinntaket på den aktive delen av dagen. Det er tross alt da vi har behov for energi til både kropp og hode. Ikke når vi skal sove.
Fordi frokostmåltidet for mange av oss er et av våre sunneste måltider, synes jeg det er feil å kutte frokostkaloriene. Kaloriene du sparer ved å droppe frokosten kan fort komme på toppen av et måltid senere på dagen – og da kanskje i mindre sunne former.
Sparer du på frokostkaloriene?
Hei og hopp fra Kari
Powered by Labrador CMS