Slik starter du når du skal ned i vekt
Disse tipsene er faktisk det som skal til for å komme skikkelig i gang med en riktig og god vektreduksjon. Sett deg realistiske og motiverende mål, les artikkelen vår om hva normalvekt egentlig er, få på plass en god hverdag fylt med aktivitet og mat som smaker godt. Det handler kort og godt om å sette den sunne hverdagen i et system du trives med. Det er dette vi hjelper 1000-vis av mennesker med hvert år på Roede-kurs.
1. Frokost hver dag
Så snart kroppen får noe å arbeide med settes forbrenningen opp, hjernen får “bensin” og kroppen kommer i gang. Å spise frokost vil også gjøre det lettere å unngå å småspise før lunsj. En god frokost vil være med å sette standarden for dagen! Husk at alle måltider bør være fullverdige – også frokosten. Spis for eksempel grovt brød, yoghurt, frukt, magert pålegg og grønnsaker til frokost. Eller se våre oppskriftsforslag til andre næringsrike frokoster.
2. Spis regelmessig
Det er lurt å spise ofte. Frokost, lunsj, mellommåltid og middag og kveldsmat. Spis gjerne til faste tider hver dag. Er du turnusarbeider bør du spise med 3-4 timers mellomrom. Regelmessige måltider er med å holde blodsukkeret stabilt i løpet av dagen, og det vil også være med å redusere søtsuget. Dette er faktisk en av de viktige ingrediensene i en sunn og jevn vektreduksjon.
3. Bestem ditt eget mål
Det er du som bestemmer hvor mye du ønsker å veie. Og vekten er ikke alt – det er drømmen din, hva du skal bruke den nye og lavere vekten til som er det som kan gi deg varig motivasjon. Sett deg derfor også mål som går på livskvalitet – ting du ønsker å kunne gjøre, klær du vil komme inn i, helsemessige forbedringer. Hva er din grunn til å gå ned i vekt? Sett opp et realistisk mål og sett deg gjerne delmål. Etter hvert som du når delmålene er det også lurt å evaluere innsatsen og hva du har gjort for å nå målet. På den måten blir du bevisst hva som skal til for å nå målet og også hvilke ting du skal være ekstra oppmerksom på slik at du blir bevisst på dine “feller”.
4. Styr unna dårlig samvittighet
Å sprekke, et feiltrinn, sidespor – kall det hva du vil, men det som er helt sikkert er at det er noe av det vanligste og mest menneskelige i en endringsprosess. Derfor er det så viktig å ikke se på det som et nederlag og noe som gir dårlig samvittighet, men heller en anledning til å lære, til å bli bedre kjent med oss selv og til å komme videre.
5. Våg å lykkes
Vær fornøyd når målet er oppnådd. Ikke fortsett å slanke deg videre. Livet vil bli trist dersom du fortsetter å uroe deg over “det ekstra kiloet”. Og fullfør – ikke gi deg før du er helt i mål, det vil også si at du når du har nådd vektmålet ditt så bør du ta deg tid til å lære hvordan du skal holde den nye vekten. Det er derfor vi har egne Hold vekten-kurs – nettopp for at vi vil at du skal lykkes!
6. Tren regelmessig
La trening være en prioritert del av ukens gjøremål, ikke en salderingspost. Trening er spesielt viktig i en vektreduksjonsperiode, da du oppnår smidighet, fasthet og styrke i kroppen som stadig blir slankere. I tillegg holder du forbrenningen oppe – en suksessformel for å holde vekten på sikt.
7. Skaff deg gjerne en treningspartner
En treningspartner og faste avtaler kan være det som skal til for å prioritere treningen høyere enn om du skulle ha trent alene. Dessuten er det trivelig å trene sammen!
8. Prøv gjerne en ny mosjonsform
Forandring fryder. Også når det gjelder mosjon. Vær litt nysgjerrig på nye måter å holde seg i form på. Hva med å delta på inne-bandy, badminton, svømming, tur-marsjer eller kanskje i et mosjonsløp? Tilpass treningsformen til årstiden. Sjekk gjerne om du kan være med i Bedriftsidretten og lokale arrangementer.
Lykke til!
Jeanette