Nyttig å vite om vegetar- og veganmat

De siste årene har mange gått over til å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold. En del velger et plantebasert kosthold av miljøårsaker eller helseårsaker, andre av etiske eller religiøse årsaker, eller rett og slett fordi de liker det bedre. Uansett årsak er det viktig å vite hvordan man setter sammen et sunt, sammensatt og balansert kosthold.

Publisert

Det er noen forskjeller på veganere og vegetarianere.

Veganere spiser ikke kjøtt, fugl og fisk, og heller ikke mat som produseres av dyr (melk og egg for eksempel). Et vegankost består altså utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker som tang og tare.

Vegetarianere spiser ikke kjøtt, fugl og fisk, men de kan spise mat som produseres av dyrene. Det betyr at egg og meieriprodukter (som ost, melk og yoghurt) er inkludert i et vegetarisk kosthold.

Det finnes også noen varianter av et vegetarisk kosthold, som pescetarisme, som inkluderer fisk, fleksitarisme, som inkluderer noe kjøtt eller fisk og raw food, der matvarer ikke skal bearbeides eller behandles.

Fordeler ved vegetarkost

Det er flere fordeler ved å gå over til vegetarkost. Denne kosten er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et balansert og variert vegetarisk kosthold egner seg for folk i alle aldre.

Men de helsemessige fordelene er avhengig av at det vegetariske kostholdet sunt, og at man velger de riktige matvarene, spiser dette i passe mengder, får dekket kroppens behov for næringsstoffer, osv. Det kan være utfordrende å dekke kroppens behov for enkelte næringsstoffer når man kutter ting helt ut fra kostholdet, for eksempel meieriprodukter og fisk.

Et usunt vegetarisk kosthold, bestående av mye ultraprosessert, fet og søt mat, vil ikke føre til samme helsefordeler. Tvert imot.

Riktig sammensatt kosthold

I et vegetarisk kosthold er det viktig å sørge for at man dekker kroppens behov for næringsstoffer, fordi man er mer utsatt for mangler. Noen kan ha behov for å måle nivået av enkelte næringsstoffer hos legen, som for eksempel B12, jern og vitamin D.

Det er lettere å dekke kroppens behov for næringsstoffer, altså vitaminer, mineraler, sporstoffer og fiber om det vegetariske kostholdet inneholder: korn og fullkornsprodukter med høy grovhetsprosent, bønner/linser/erter, soyaprodukter, grønnsaker/frukt/bær, nøtter og frø samt planteoljer.

For mange er det middagen som er den største utfordringen da det gir størst endring i hvordan man spiser. Det vil bli vanskelig å dekke kroppens behov for næringsstoffer hvis du kutter ut kjøtt/fisk/kylling uten å erstatte det med en annen proteinholdig matvare. Du kan altså ikke spise bare grønnsaker og pasta/ris/potet til middag.

Bytt derfor ut kjøtt/fisk/kylling med belgfrukter (erter, bønner, linser) eller soyabaserte vegetariske erstatningsprodukter.

Skaff deg informasjon om hvordan du oppnår et riktig sammensatt måltid som dekker kroppens behov for næringsstoffer.

Skaff deg kunnskap!

Om du ønsker å komme i gang med et vegetarisk kosthold eller allerede har et vegetarisk kosthold, er det viktig å skaffe deg nok kunnskap om denne typen kosthold. Tilegn deg informasjon på hvilke matvarer du bør ha ekstra fokus på for å dekke kroppens behov for næringsstoffer. Om du ikke spiser verken fisk eller meieriprodukter, vil det for eksempel være vanskelig å dekke kroppens behov for jod. Skaff deg informasjon om erstatninger og hvilke matvarer du bør spise for ikke å få mangler.

Noen ganger vil det være nødvendig med ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler og eventuelt omega-3.

Det er mange grunner til å spise mer plantemat, men sannsynligvis kan du oppnå mange av de samme helsefordelene bare ved å spise lite kjøtt, egg og meieriprodukter som hva du kan få ved å velge et fullstendig vegetarisk/vegansk kosthold.

Kilde: Ung.no

Powered by Labrador CMS