Himmelske desserter med eple

La meg bare si det med en gang: Jeg elsker desserter med eple! Men det er ikke selve eplet jeg digger – selv om det er en av mine favorittfrukter, men det er alt som pleier å følge med i en eple-dessert. Det som er litt uheldig er at alt som kommer med eplene i en eple-dessert, sjelden er slankemat. Tvert imot.

Som halvt engelsk har apple crumble stått på dessert-menyen mange ganger. Og jeg går aldri lei. Guri malla som jeg elsker denne desserten. Og det går nesten alltid galt, det blir litt for mye crumble og litt for lite eple. Men det som er så fint er at en sånn utskeielse er helt greit så lenge resten av dagen, hverdagen og uken ikke består av så mange av dem. En gang i blant er det helt greit å ligge langflat på sofaen med en stappmett apple crumble-mage.

Det som imidlertid er enda bedre, er at man kan gjøre desserten på Roede-vis, uten at man merker så veldig stor forskjell. Da får man ikke et kilogram med dårlig samvittighet på toppen av all crumbelen (som man jo kan få selv om det er lenge mellom hver utskeielse). Forskjellen smaksmessig trenger ikke bli så stor, men kalorimessig blir den helt enorm.

Nå har jeg akkurat bladd tilbake i en av mine gode gamle kokebøker, og funnet en oppskrift på apple crumble. Denne vet jeg at jeg har lagd en rekke ganger, og det er tydelige bevis for dette på kokebok-siden, den er skitten, tilsølt og den ser “godt brukt ut”. Jeg tar et rask overblikk og tenker straks “hjelpes”. Oppskriften inneholder hele 200 gram brunt sukker, 250 gram smeltet smør, i tillegg til eple, havregryn og kanel. Man trenger verken være Einstein eller rakettforsker for å forstå at dette gir mye kalorier.

Ser man på Roede sin variant “Bakte epler med crispy lokk” er mye av innholdet det samme, men i helt andre forhold. Den inneholder blant annet bare 2 ss brunt sukker og 2 ss flytende margarin. (Til info veier 1 ss brunt sukker 15 gram og 1 ss smør 25 gram (!)). Og i tillegg inneholder Roede-desserten havregryn, sammalt hvete, kanel og hasselnøtter.

Nå skal det sies at kokebok-oppskriften er ment for litt flere personer enn Roede-oppskriften, men likevel, du skjønner tegninga. Her er det snakk om små grep, stor forskjell.

Fasiten på om sånne små grep funker, er barna dine. Barna mine spør ofte om å få desserten “Bakte epler med crispy lokk”. De syns den er kjempe god. Og for ordens skyld, de har smakt den andre varianten også;-)

Du finner hele oppskriften her: Bakte epler med crispy lokk

Her er flere desserter med eple:

Powered by Labrador CMS