Sunne varmende tomatsupper

Hva er vel bedre enn en varm og deilig suppe full av næring nå når vinteren står på for fullt?

Supper kan varieres mye i både innhold og konsistens. Man kan lage kalde eller varme supper, middagssupper eller dessertsupper. Alt etter hvilken anledning det er og hva man ønsker. Vinteren er en tid der det er godt med supper man kan varme seg på. Og enda bedre er det om den er næringsrik og sunn også!

Selv er jeg glad i tomatsuppe, og bruker gjerne det som en basissuppe for så å variere med ulik topping som kokt egg, fisk, bønner og lignende. Tomatsuppe er hovedsakelig basert på tomat, som er en kalorifattig og næringsrik grønnsak. Tomat er rik på vitamin A og vitamin C, samt mineraler. Den inneholder også masse antioksidanter, og er spesielt rik på antioksidkanten lykopene. Lykopene har vist seg å være en viktig antioksidant for å redusere risikoen for prostatakreft. Forskning har også vist at dersom tomaten spises kokt isteden for rå har den en mer beskyttende effekt. Å spise varm tomatsuppe er med andre ord ikke en dum idé!

Tomatsuppe fra pose kan ha et greit innhold av tomat, men innholdet vil ikke være like høyt som om man lager den selv. Dessuten kan posesuppe inneholde unødvendig fett, salt og sukker – som man unngår dersom man lager den selv.

Å lage hjemmelaget tomatsuppe er ikke vanskelig, og det tar heller ikke mye lengre tid enn om man kjøper posesuppe.

Her finner du oppskrifter på våre tomatsupper. De er magre og næringsrike, med et høyt innhold av tomat. Dessuten smaker de fantastisk!

Tomatsuppe med soltørket tomat

Spennende tomatsuppe med soltørket tomat.Dette trenger du til 4 porsjoner

 • 1 løk
 • Dette trenger du til 4 porsjoner

  600 g seifilet

  1 fennikel

  200 g kinakål

  2 vårløk

  2 dl kokosmelk, lett

  1 boks hermetiske tomater

  8 dl vann

  2 stk buljongterninger

  ½ frisk chilli

  2 ts soyasaus

  Slik gjør du

  Skjær seifileten i 2 cm terninger, kinakål og fennikel i tynne strimler og vårløk i biter. Kok opp kokosmelk, vann, hermetiske tomater, buljong og chilli. Ha seiterningene i supper og tilsett vårløk og kinakål og la det så vidt koke opp. La suppen trekke i ca 2 minutter. Smak til med soyasaus. Server gjerne med grovt brød.

  Tomatsuppe med skinke og pasta

  Dette trenger du til 4 porsjoner

  2 vårløk

  1 ss olivenolje

  ½ ts timian

  2 ss finhakket persille

  2 ss hakket frisk basilikum

  2 bokser hermetiske tomater

  10 dl grønnsaksbuljong, ferdigblandet

  ½ ts salt

  ½ ts pepper

  300 g kokt skinke

  150 g fullkornspasta

  Slik gjør du

  Finhakk løk og fres den lett i stekepannen med olje. Ha i finhakket persille, timian og basilikum og rør noen minutter. Tilsett hakkede tomater og kok opp supper. Mos suppen med en stavmikser, slik at den blir jevn og fyldig. Smak til med salt og pepper. Tilsett kokt pasta og strimlet skinke mot slutten.

  Tips! Har du rester er det et supert alternativ til lunsj dagen etter.

  Vel bekomme!

  Flere sunne og smakfulle supper finner du på www.roede.com.

 • 2 fedd hvitløk
 • 2 tomat
 • 1 ss olje
 • 2 bokser hermetiske tomater
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 l buljong
 • ½ ts salt
 • ½ ts pepper
 • 1 ss frisk timian
 • 4 ss soltørkede tomater
 • 2 ss Philadelphia light naturell
 • 4 skiver grovt brød

Slik gjør du
Hakk løk og hvitløk. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt. Grovhakk tomater og soltørket tomat og tilsett det i gryten sammen med hermetiske tomater og tomatpuré. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme i ca 10-15 minutter – jo lengre tid, desto mer smak i suppen. Ha i frisk timian og kjør tomatsuppen glatt med en stavmikser. Ha i kraft eller ferdigblandet buljong og kok opp. Smak til med salt, pepper og Philadelphia.

Spennende smakfull fiskesuppe med sei.

Tips! Pynt med litt soltørket tomat og friske krydderurter. Server gjerne med grovt brød og kokt egg.

Tomatbasert fiskesuppe med sei

Powered by Labrador CMS