Parkrun for bedre helse

Har du hørt om Parkrun? Det er et mosjonsløp på 5 km som arrangeres hver lørdag over hele verden, og har god helseeffekt viser studie.

Parkrun er et lavterskel gratis mosjonsløp som arrangeres i ulike parkanlegg i hele verden, hver lørdag morgen. Distansen er på 5 kilometer, og her kan alle delta, og man kan enten gå, jogge eller løpe. -  Det finnes ingen makstid og ingen kommer sist. Alle er velkommen, står det på nettsidene til parkrun.

Parkun har eksistert lenge, og ble startet i London i 2004. Det ble raskt veldig populært og nå arrangeres løpet i store deler av verden. I fjor ble det arrangert parkrun på mer enn 2300 steder, og over 9 millioner mennesker hadde registrert seg som parkrun-deltakere.

Første parkrun i Norge var på Tøyen i Oslo i 2017, og i dag arrangeres det på ti ulike steder i Norge, blant annet flere steder i Oslo-området, samt Bergen, Stavanger, Skien, Trondheim, Hamar og Otta. Det går også an å starte parkrun selv i sitt eget nærmiljø om det ikke er noe tilbud der. 

Nå har en britisk studie undersøkt den mentale helseeffekten av å delta på et arrangement som dette.

Utrente med tilfredse

I studien ble nyregistrerte Parkrun-deltakere, 548 personer totalt, spurt hvor tilfreds de er med livet i dag. Dette skulle besvares ved å bruke en skala fra 0 til 10 der 0 var "ikke fornøyd i det hele tatt" og 10 var "veldig fornøyd". Resultatene viste en betydelig økning i tilfredshet blant deltakerne som var minst aktive ved start, og noe økning blant de som allerede var aktive mosjonister.

Forskerne tror at måten parkrun arrangeres på spiller en rolle her.

  • Mosjonsløpet er til en fast tid hver uke
  • Det er gratis å være med
  • Man kan delta når man selv vil
  • Det skapes et stort fellesskap rundt løpet

Alt dette gjør det lettere å tiltrekke de minst aktive.

Visste du at vi har masse treningsfilmer i Grete Roede-appen? Last ned her! 

Ifølge forskerne ble både den fysiske og psykiske helsa til deltakerne forbedret ved å delta på Parkrun, og begge deler gir som kjent økt livskvalitet. Det at det er veldig lavterskel og at man kan få nye vennskap, vil også gjøre noe med den mentale helsen.

Forskerne konkluderer også med at parkrun kan være en effektiv modell å bruke når man skal planlegge fremtidige folkehelsetiltak for å forebygge inaktivitet og fremme mental helse.

Les mer om parkrun her

Powered by Labrador CMS