Slå heller et slag for "helårskroppen"
Sommeren har kommet, og en ny undersøkelse viser at 7 av 10 nordmenn har gjort noen endringer i levevanene sine den siste tiden, for å føle seg mer vel.
Å oppnå god helse er en viktig årsak til at vi spiser sunnere og begynner å trene mer, men for flere er selvfølelse og utseende også en driver, og en viktig motivasjon.
Ifølge en ny undersøkelse gjør 7 av 10 i Norge en ekstra innsats i ukene fram mot sommeren. Og det er spesielt kvinner i alderen 25-54 år som ønsker å endre kostholdet og treningsvanene sine når sommeren nærmer seg.
Last ned - og bruk Roedes NEDiVEKT-app året rundt!
Forvirret over kostholdsråd
I undersøkelsen kommer det fram at de fleste er klar over hvilke matvarer det bør inntas mer av om målet er å gå ned i vekt, slik som frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter og fisk, samt mindre mengder av magre meieriprodukter, kjøtt osv, og lite søtsaker, brus, kjeks og godteri.
I tillegg oppgir mange som har besvart undersøkelsen at man bør begrense inntaket av ultraprosessert mat, men mye tyder på at mange er litt begrepsforvirret når det gjelder prosessert og ultraprosessert mat. For disse skal nemlig ikke sidestilles.
Eksempler på mat som er prosessert er tomat på boks, ost, brød og yoghurt, med andre ord mye av den "vanlige" maten vi spiser. Denne prosesseringen er helt nødvendig for å øke holdbarheten til matvarene og gjøre den trygg å spise. Det er den ultraprosesserte maten, der man nesten ikke kjenner igjen den opprinnelige råvaren, som bør begrenses. En fin "regel" å ha, er å basere mesteparten av kostholdet på mest mulig hele råvarer.
Les også: Ultraprosessert mat, er der virkelig så farlig?
Tenk på kroppen 365 dager i året
Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt, som står bak undersøkelsen, er det smartere å slå et slag for helårskroppen, og gjøre det som gjør kroppen glad alle 365 dager i året, og ikke bare legge inn støtet rett før sommeren. Bedre helse bør være viktigere enn hvordan man føler seg - og ser ut, i badetøy i sommermånedene.
Et for strengt kosthold i tiden før sommeren er dessuten lite bærekraftig og er noe som sjelden er mulig å opprettholde over lenger tid.
Har man fokus på helse gjennom hele året, trenger man kanskje ikke gjøre så mange endringer når sommeren kommer heller..?
Kilde: NTB