Fra NAV til skipper på egen skute 

Anita takker Roede for at hun gikk fra NAV til å tørre å bli skipper på egen skute. 

Publisert Sist oppdatert

Anita Botnevik (63) fra Fana spoler tilbake til 2012.

- Da var alt mørkt og forferdelig. Bare i desember dette året la jeg på meg 4 kilo. I januar 2013 satte jeg i gang med Roede. Vekten var tresifret, forteller Anita.

Hun begynte på Aktiv-kurs, som inkluderer trening. Noe av det første Anita gjorde var å slå opp med melkesjokoladen.

- Jeg som elsket melkesjokolade måtte kuttet den ut helt. Jeg hadde spist min kvote innen da, forteller hun.

Anita var kjent med Roede fra før av. Hun var 17 år første gang hun fikk veiledning av Roede. Siden da hadde hun gått opp og ned i vekt - og kiloene gikk opp mer og mer for hver gang. 

Men i 2013 klarte hun det. Hun gikk ned 23 kilo. Et to-sifret vekttall endelig! 

Fra overvekt til maraton

Her er Anita før hun begynte å få veiledning av Roede (foto: Privat).
Her er Anita før hun begynte å få veiledning av Roede (foto: Privat).

I tillegg til å ha mistet mange kilo, har Anita opplevd mange andre helsemessige fordeler.

- Jeg er i det store og det hele mye friskere. Jeg tar ikke en eneste tablett lenger. Før hadde jeg et forferdelig vondt kne. Nå løper jeg halvmaraton, forteller hun stolt.

Anita løp sin første halvmaraton i Bergen allerede i april 2013, da hun hadde gått ned 13 kilo. Så har hun løpt nesten hver eneste år siden. 

Hun husker også godt den sommerferien hun endelig kom inn i bikinien igjen, som kjentes godt for en aktiv seiler! Seiling er noe Anita har drevet med i mange år, men det var først etter hun gikk ned alle kiloene at hun turte å starte som daglig leder i et firma som tilbyr seilturer og seilkurs.

Vanskelig kombinasjon

Selv om Anita elsker livet på sjøen, forteller hun at det har ikke vært noen enkel kombinasjon å være i seilmiljøet og være sunn.

- Man har gjerne mye mat, goodies og alkohol om bord, forteller Anita.

Hun har likevel klart å finne gode løsninger.

- Når jeg arrangerer dameturer sier de at de har aldri vært på en sommerferie med så mye bevegelse og så mye god mat uten å legge på seg. Dette er det gøy å få tilbakemelding på. Vi spiser masse god og sunn mat, forteller Anita.

Men kostholdet har ikke bare forandret  segnår hun er ute og seiler, men hjemme også.

- Mannen min og jeg har abonnert på GodtLevert i 8-9 år. Og så spiser vi kun lørdagsgodt, forteller Anita, og innrømmer at noen ganger blir det lørdagsgodt på fredager også, dersom hun og mannen ikke klarer å vente. Da spiser Anita Mandelstang og mannen spiser Troika.

Mer aktiv hverdag

I tillegg til at det har blitt mye mer seiling på Anita de siste årene, har livet generelt blitt mer aktivt. 

- Før var jeg ikke noe aktiv. Jeg forsøkte, men det var bare helt forferdelig. Jeg kom ikke opp på noen topper. Mens nå elsker jeg å gå toppturer og kommer meg helt opp. Jeg går til og med forbi andre. Det er en kjempeseier, forteller Anita, som også gleder seg over å kunne være aktiv med sine fem barnebarn. Det kunne hun ikke før. 

Er det noe annet som har vært betydningsfullt på din reise med Roede?

- Det å ha mestret å bli selvstendig næringsdrivende er en enorm seier for meg. Jeg har lagd min egen jobb, og jobber hardt for at damer skal lære seg å seile. Selvtilliten er mye bedre, og mannen min og jeg har det mye bedre sammen nå, forteller Anita. 

Anita har i tillegg til å være en selvstendig næringsdrivende seiler, valgt å bli Roede-kursveileder. 

Fordi dette funker!

Anita har vært kursveileder i Roede i nærmere ti år.

- Det er fordi dette konseptet funker! Det går an å leve med. Jeg har prøvd alle kurer, alt fra ananas-kur til pulver, og man legger bare på seg igjen. Ikke med Roede. Det er gøy å se andre oppleve å mestre å gå ned i vekt, forteller Anita. 

Hennes drøm er å fortsette som kursveileder og med all den aktiviteten hun gjør, og de tingene hun driver med. 

- Jeg har hytte på fjellet og vil fortsette å gå turer, og med jobbene mine. Jeg vil ha aktive ferier og en aktiv pensjonisttilværelse, forteller Anita, som trener på treningssenter to til tre ganger i uken. 

- Det klarer alle resten av livet! Jeg lever livet i dag og prøver å gjøre det jeg har lyst til hver dag. All kos trenger ikke gå gjennom munnen, avslutter Anita. 

Powered by Labrador CMS