Gleder seg til å gå med bar overkropp uten å skjemmes

John Roger Ingebrigtsen (48) kom inn på Roede sitt kurslokale på Nesttun i Bergen i august 2022. Flere år på rad hadde han hatt som nyttårsforsett å gå ned i vekt, men han klart aldri å komme helt i gang på egen hånd.

Etter en tøff vår og sommer, der han mistet både sin trofaste turkamerat (hunden Ciara) og flere personer i omgangskretsen, gikk vekten opp. Uten hunden som holdt ham i aktivitet – og med dårlig humør og energi, veide han rundt 102 kg på det meste. Han var ikke fornøyd med seg selv. Roede ble valget. Han meldte seg på et Roede aktiv-kurs, son inkluderer trening.

I kurslokalet stod hans nye Roede-kursleder Charlotte Hagen klar for å ta imot sitt nye kursmedlem. Nå skulle det jobbes!

Motivasjon underveis

Da John Roger ble spurt om hva som motiverte ham mest til å ta tak i livsstilen sin, svarte han følgende:

Motivasjonen min for å endre på livet er sammensatt. Det er selvsagt først og fremst den helsemessige delen. Som førstehjelpsinstruktør, er jeg veldig klar over hva som rammer folk flest og at overvekt forårsaker livsstilssykdommer. I tillegg var selvbildet mitt som karateinstruktør på et lavmål. Jeg ville ha tilbake kroppen som var i stand til å yte på samme måte som da jeg var yngre. Selvbildet mitt som ektemann var også begynt å bli dårlig. Jeg ville jo gjerne ta meg bra ut for fruen, slik at hun ikke skulle gå hen og finne seg en annen!

Med andre ord, var John Roger lite fornøyd med meg selv. Han visste at han kunne gjøre noe med det, men visste også at han ikke kom til å klare det på egen hånd.

– Jeg trengte et kurs der jeg måtte vise meg med jevne mellomrom. Jeg kjente litt til Roede fra min eks-kone, og ikke pokker om jeg skulle betale for et kurs og stille opp der og ha gått opp i vekt!»

John Roger syns det var til stor hjelp å være del av en kursgruppe (illustrasjonsfoto).

John Roger forteller at han gikk «all in» og med det klarte han å gå ned 20 kilo. Så lenge vekten gikk nedover, holdt motivasjonen seg oppe. Han synes i tillegg at det gjorde godt å ha en veileder og en kursgruppe som støtte, som fant de riktige ordene og rådene for å holde ham gående de ukene det var mer motbakke.

Det letteste, og det mest utfordrende

På Roede-kurs er det ulikt hva medlemmene opplever som lett og utfordrende. John Roger er tydelig på hva han tenker om dette.

For meg har det faktisk vært lett å spise «riktig». Jeg vet ikke helt hvorfor, men å kutte snop, chips og øl synes jeg ikke var noe vanskelig. Når jeg en sjelden gang har hatt lyst på en sjokoladebit, har jeg unnet meg det, men ikke en hel plate som jeg kanskje pleide å gjøre. Det jeg syns har vært mest utfordrende, og som jeg fortsatt synes er utfordrende – er situasjoner der jeg ikke har kontroll på hvor mye maten veier eller inneholder, som for eksempel en forhåndsbestilt 5-retters middag med jobben. Jeg liker ikke å kaste mat, så da blir det å føre i appen etter beste evne, og så stå opp før fuglene synger neste dag for å prøve å løpe av litt kalorier. Om jeg vet om det på forhånd, prøver jeg å følge rådene til Charlotte, med å spise mindre tidligere på dagen og ta en ekstra treningsøkt om tiden strekker til, forteller John Roger.

Visste du at Roede har lansert podcast? Lytt her!

Vegetarianer på Aktiv-kurs

John Roger har valgt å være vegetarianer. En vegetarianer er en person som følger en diett som hovedsakelig består av matvarer fra planteriket, altså kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt og bær, poteter, nøtter og frø. For John Roger har det ikke vært krevende å oppnå en livsstilsendring som vegetarianer.

– Jeg har brukt appen eller nettsiden aktivt, men også tatt den med en liten «klype salt». Da jeg fant ut at jeg kan komponere mine egne oppskrifter på nettsiden – og på den måten føre dagens inntak mer riktig, ble det litt lettere. Utfordringen jeg opplevde var da det kom mange nye vegetarprodukter, og appen ikke klarte helt å holde følge med disse. Jeg pleide/pleier da å finne kjøttalternativet som ligner mest mulig, og fører inn dette, selv om kalori og næringsinnhold blir litt feil, forteller han.

Les også: Er det sunt å være vegetarianer?

John Roger har gått på Aktiv-kurs. Han ville slå to fluer i en smekk, og møte kurslederen og gruppen, og trene på samme kveld. Han var veldig fornøyd med dette valget. Kursleder Charlotte Hagen la opp til en mer «mannevennlig» trening da hun fikk hans påmelding, men noen aerobic-moves måtte han trå til med. De har trent Tabata for det meste, der både kondisjon og ulike muskelgrupper utfordres.

– Treningen har vært kjempegøy, med mye latter og røde fjes. En perfekt kombinasjon, sier John Roger.

Nå er vektmålet nådd, og John Roger synes dette er kjempegøy og veldig tilfredsstillende. Samtidig vet han at dette bare er første steg på veien videre. Nå begynner jobben med å stabilisere og holde vekten, og fortsette på Hold Vekten-kurs. Han vil også fortsette å holde aktivitetsnivået oppe, Prosessen er på ingen måte ferdig, men han gleder seg stort til sommeren, og til å kunne gå med bar overkropp uten å kjenne at han skjemmes.

Og i tillegg – med mer energi, og en mye sunnere og sprekere kropp!

Powered by Labrador CMS