- Sammen med sunn mat var medisiner en god hjelp

For noen år siden visste Eli Eik lite om at veien hennes til et varig vekttap skulle bestå av både vektreduserende medisin og Roede.

Publisert Sist oppdatert

Eli Eik (35) sin vekt har svingt gjennom hele livet. Som 16-åring fikk hun diagnosen PCOS, et syndrom som forårsaker hormonell ubalanse hos kvinner. Syndromet kan også føre til vektøkning. Eli har dermed kjempet spesielt mot vekten de siste 19 årene.

Etter x-antall år som jojo-slanker innså hun at tiden var inne for å ta noen grep.

Men lite visste hun på dette tidspunktet at veien til et varig vekttap skulle bestå både av vektreduserende medisin og Roede.

For Camilla var også Roede og slankemedisin løsningen

Ingen quickfix

Eli begynte på det vektreduserende medikamentet Saxenda i 2022, og fikk da tydelig beskjed om at dette ikke var noen quickfix.

- Men sammen med et sunt kosthold, ville medikamentet vær til god hjelp for meg og vektnedgangen, forteller Eli.

Vekten hennes begynte sakte, men sikkert å gå ned da hun begynte på medikamentene, men Eli opplevde at det kunne være vanskelig å få til et sunt og næringsrikt kosthold på egenhånd, og tenkte det var grunnen til at vekten hennes fortsatte å variere.

Roede var ikke et ukjent navn for Eli, og da hun begynte å lese seg opp på hva da innebar, var det ikke vanskelig å gi det et forsøk.

- Jeg måtte få et sunt og varig kosthold. Så jeg bestemte meg for å bli Roede-medlem blant annet for å få hjelp til å lage meg nye vaner og rutiner, og ha et fast opplegg å forholde meg til - uten å måtte prøve og feile så mye selv, forteller Eli, som syns det hjalp at hun visste hvem Roede-veilederen Julie Flodsand var.

Det har betydd mye for Eli å få kunnskap om hvor mye hun skal spise til enhver tid. Eli roser også Roede-veilederen sin, som har vært god på å motivere henne, og som har kommet med gode tips underveis. Dette har vært både viktig og nyttig for Eli..

Bli medlem du og! 

Eli har opplevd en forbedring i helsen på flere områder etter at hun begynte å gå ned i vekt.
Eli har opplevd en forbedring i helsen på flere områder etter at hun begynte å gå ned i vekt.

Bedre helse på flere områder

Eli har opplevd en forbedring i helsen på flere områder etter at hun begynte å gå ned i vekt.

- Jeg har slitt med ryggen min og hoftene i mange år. Det å ha gått ned i vekt har mye å si. Jeg klarer å bevege meg mye mer enn hva jeg har klart før, og nå ender jeg ikke opp i sofaen eller blir sengeliggende på grunn av ryggsmerter, forteller Eli.

Både ryggen og smertene er der fremdeles, men alt er mye mindre plagsomt nå som hun har gått ned 25 kilo. 

Hvilke utfordringer har du møtt på underveis?

- Utfordringer har vi foran oss hele veien, og det kommer til å smelle. For meg har det hjulpet å sette meg mål, planlegge hverdagen og gjennomføre den. Og så velger jeg å se framover og fortsette mot målet mitt.

Kan følge datteren

Nå som Eli har gått ned i vekt, er det ikke lenger like vanskelig å holde følge med datteren sin.

- Jeg har en jente på 3,5 år som holder meg gående i hverdagen. Det er en deilig følelse å følge henne på aktiviteter uten å måtte sitte ned fordi ryggen tar knekken på meg. Jeg føler meg mye friskere i kroppen. Det er kjekt å kunne være sammen med familien på aktiviteter som vi liker å gjøre sammen, forteller Eli. 

Hun beskriver at nå er de ute og sykler sammen, og finner på mange hyggelige ting sammen, som gir Eli masse glede framfor skuffelse over at kroppen ikke klarer eller orker aktiviteten.

- Et av målene mine er å bli god på å trene til faste tider, innrømmer Eli.

Hun forteller at hele kostholdet hennes også har forandret seg ganske betydelig.

- Jeg spiser sunnere mat og har begrenset antall måltider. Og plutselig har jeg begynt å like å spise frokost! Før spiste jeg kanskje bare middag, og da var porsjonen mer enn stor nok! Energinivået mitt er helt annerledes nå som jeg spiser til faste tider. 

Viktig å gå i gruppe med andre

Eli har sluttet på de vektreduserende medisinene, men har fortsatt som Roede-medlem. For Eli har det vært både viktig og betydningsfullt å møtes i gruppe sammen med andre.

- Jeg syns det er kjekt å møte andre for å løfte hverandre opp når en føler at ting er tungt og vanskelig. Man kan dele de utfordringene man sitter på, og både få og gi tips og råd til hverandre

Veien videre for Eli blir å fortsette med sunn mat og gode rutiner.

- Jeg ser for meg at jeg om ti år kan stå der og være stolt over valgene mine, at jeg klarte å nå målet mitt og at vekten er stabil. 

Powered by Labrador CMS