Tilbake i full jobb etter livsstilsendring

For 2,5 år siden var Mette Steiner Andersen (61) sykmeldt fra jobb på grunn av et hovent og smertefullt kne. I august i fjor ble hun tildelt «tilbake til jobben»-prisen under den årlige Roede-prisutdelingen, en pris som er velfortjent.

Det var i januar 2017 at Mette bestemte seg for å begynne på et Roede-kurs hos Lene Hannevig i Nedre Eiker. Buskerud. Hun hadde lagt på seg flere kilo, hun hadde sluttet å røyke, og med overvekten fikk hun plager i blant annet hofte og kne. Hun følte seg stor og tung, og opplevde at livskvaliteten var redusert. Smertestillende tok hun dag og natt, og beskjeden fra legene var klar – det var ingen annen utvei enn operasjon av kneet.

Et nytt liv

Siden den gang har Mette gått ned 33 kilo, og lever i dag et helt annet liv. Kneet fungerer veldig bra, og hun forteller at hun knapt har tatt smertestillende etter at hun gikk ned i vekt.

– Jeg er tilbake i full jobb, har et bedre selvbilde, humøret er bedre og jeg føler at jeg har fått et nytt liv.

Mette gleder seg over å kunne leke med barnebarnet sitt, og forteller at det er enklere å komme seg ut i skog og mark, og holde seg fysisk aktiv.

TILBAKE I JOBB: – Jeg er tilbake i full jobb, har et bedre selvbilde, humøret er bedre og jeg føler at jeg har fått et nytt liv.

– Alt er rett og slett enklere, smiler hun.

Støtte og motivasjon på kurs

Mette forteller at hun i løpet av det første kurset gikk ned 9 kilo. Støtte og motivasjon fra de andre kursdeltakerne og kurslederen var viktig.

– Jeg ble tatt godt i mot av Lene, og fikk troen på at dette skulle jeg klare. Det å gå på kurs med andre i samme situasjon har vært avgjørende for min vektnedgang og for at jeg klarer å holde vekten stabil.

For sin egen trygghet, har Mette bestemt seg for å fortsette på Hold vekten-kurs før hun skal klare seg «på egen hånd». Det er ingen tvil om at det krever fokus når man skal endre vaner og livsstil.

– Man må være standhaftig. Det handler mye om innstillingen man har til «prosjektet», og at man prioriterer å planlegge. For meg har dette vært veldig viktig. Man må yte litt og jobbe for dette. Men det er verdt det!

Lagt om vaner

En stor endring fra tidligere er at Mette skiller på hverdag og helg, og at porsjonene har blitt mindre.

– Jeg spiser helt vanlig mat, men har lagt om vaner og kosthold. Jeg koser meg fortsatt, men ikke hver dag. Jeg er veldig glad i is, men velger isen min med omhu. Det er mange gode lett-varianter å få tak i, så det gjelder å prøve seg frem og finne noe man liker. Ikke alt er like godt.

Hun har alltid med seg matpakke på jobb, og forteller at hun spiser mer grønnsaker, frukt og grove kornprodukter nå enn tidligere. Med god planlegging legger man til rette for å lykkes. For å ta sunne valg må vi ha sunne valg tilgjengelig. Å planlegge krever litt i starten, men det er verdt investeringen, mener hun.

Bli Roede-medlem du også!

Ikke noe alternativ å gå tilbake til gamle vaner

– Jeg skal ikke tilbake til der jeg var. Det er så viktig å gjøre noe for sin egen helse, og man merker forskjell allerede etter noen få kilo. Jeg har iallfall bestemt meg, og har tatt en beslutning – dette er en varig endring!

 

Forfatter:

Roede-kursleder Katrine Amarloui

Powered by Labrador CMS