Vekten går ikke ned av seg selv når du bruker medikamenter

Ragnhild har lykkes med å gå ned i vekt ved å kombinere Roede med vektreduserende medisin. - Medikamentene har gitt meg ro til å fokusere på den mentale biten av vektnedgang, forteller hun.

Publisert Sist oppdatert

Dette er historien om Ragnhild (58) fra Bærum. Hun har aldri i sitt liv opplevd seg selv som tynn - bortsett fra en gang.

- Det var da jeg ble liggende lenge på sykehus etter en ulykke i 14-års alderen og en av de mest populære jentene i klassen kom og besøkte meg. Hun påpekte hvor tynn jeg var blitt, forteller Ragnhild. 

Denne dagen husker hun fremdeles godt, for det er den eneste gangen noen har kommentert hvor slank hun har vært. 

Men Ragnhild har aldri vært "tjukkas" heller, som hun selv kaller det. Kiloene kom bare snikende på, men hun har alltid flink til å kle vekk disse ekstra kiloene. En dag måtte hun imidlertid ta tak. 

Men kiloene sniker seg på igjen

Ragnhild bestemte seg for å få oppfølging gjennom Roede, som hun har fått tidligere også. 

- Jeg starter optimistisk, kiloene forsvinner sakte, men sikkert. Jeg er sta og holder ut en god stund. Jeg tror jeg skal klare å holde meg stabil, og slutter på kurs. Det går fint en periode – inntil det ikke gjør det lengre. Kiloene sniker seg på – like langsomt som jeg tar de av – og da er vi i gang igjen.

Høsten 2022 bestemte hun seg nok en gang for å gå ned i vekt, gjennom oppfølging av Roede-veileder Maria Ellingsen. Ragnhild kjørte et strikt opplegg med seg selv, og kiloene forsvant, selv om det tok litt tid. 

Hvorfor valgte du Roede denne gangen også?

 - Jeg har lang erfaring med Roede og vet at opplegget passer meg bra. Jeg kan jo egentlig spise hva jeg vil, men jeg må bare passe på mengdene, og så må jeg følge med på kostholdsscoren jeg får i appen og få i meg sunn og variert mat.

Etter et halvt år med langsom vektreduksjon, stoppet det imidlertid opp – som det har gjort flere ganger før. 

- Jeg besluttet da å kontakte Vektlegene for en vurdering med tanke på vektreduserende legemidler. Jeg oppfylte de medisinske kravene og besluttet å starte på medisinen. 

Bli medlem du også! 

Kjente effekten første dag

Hun kjente raskt virkningen av medikamentene.

- Jeg kjente endelig på en fred og ro. Jeg kunne fokusere på noe annet enn mat og jeg kjente ikke på konstant søtkick. Jeg tenker at det er helt essensielt å få god oppfølging av en lege når man tar disse medikamentene, men også i kombinasjon med kostholdsveiledning og mental oppfølging. Jobben med å gå ned i vekt går ikke av seg selv når du bruker medikamenter – det er en jobb som må gjøres likevel, forteller Ragnhild, og legger til:

 - Man trenger god kostholdsveiledning samt å kunne sparre med likesinnede om problemstillinger og suksesshistorier. Medikamentene har gitt meg ro til å fokusere på den mentale biten av vektnedgang – uten at det er så mye «støy».

At hun har gått ned i vekt, har hatt stor betydning for Ragnhild.

- Jeg har hatt en del problematikk med artrose i knærne. Vektreduksjonen har en veldig positiv virkning på smertene i knærne. Dessuten viser prøver som jeg tar jevnlig hos legen, en jevn nedgang i langtidsblodsukker og farlig kolesterol - samt at blodtrykket er godt regulert.

Hun har også opplevd positive effekter på det mentale plan. 

Et av Ragnhilds bilder av hennes tidligere triggere, smågodt (foto: privat).
Et av Ragnhilds bilder av hennes tidligere triggere, smågodt (foto: privat).

- På det mentale plan er jeg også blitt «lettere». Jeg slipper å bruke så mye energi på skam, og kan glede meg over at klærne passer igjen. Mottoet mitt har alltid vært at «du trenger ikke alltid se ut sånn som du føler deg».

Har gått på tryne

Har det vært noen utfordringer underveis? 

 - Jeg er ikke mer enn et menneske som innimellom går «på tryne» ned i en godteskål. Det som medikamentene hjelper meg med er at jeg ikke trenger å agere på impulsen om å forsyne meg, men jeg kan ta et skritt tilbake. Søtkicket kommer sjeldnere enn før, og jeg har erfart at lysten kan gå raskt over – bare jeg venter litt, forteller Ragnhild. 

 Når det gjelder selve kostholdet, har det ikke vært så store endringer – kun på mengde.

- Jeg har alltid vært glad i fersk, sunn og god mat. Jeg elsker grønnsaker – har gjort det siden jeg var barn. Jeg har heller ikke vært så glad i fet mat – selv før jeg begynte på prosjektet mitt, forteller hun. Ved at jeg allerede har er sunt og godt kosthold gjennom Roede-konseptet, har jeg også hatt minimalt med bivirkninger av medikamentene.

Hverdagen har også blitt mer aktiv. 

- Nå er det lettere på trening, og mindre stress å ta trapper. Jeg har slitt med å trene jevnlig etter skadene jeg fikk i ulykken som 14-åring. Senskadene gjør at trening ofte er smertefullt. Men nå som jeg er lettere er også smertene mindre og det er mer lystbetont å trene, forteller Ragnhild. 

- Må være under administrasjon

Ragnhild forteller at det har vært viktig for henne å gå i gruppe sammen med andre – som hun gjør gjennom Roede-konseptet.

Roede-veileder Maria hjelper andre til å få sunnere rutiner og et bedre liv.
Roede-veileder Maria hjelper andre til å få sunnere rutiner og et bedre liv.

- Jeg har alltid fleipet med at jeg trenger å være «under administrasjon». I det legger jeg trenger den forpliktelsen det er å delta i en gruppe. Jeg blir minnet på det ansvaret jeg har, og jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv hvis jeg går opp i vekt. Jeg får også delt det som kan være skambelagt med andre. Da slipper jeg å kjenne på at jeg er alene om den problematikken, forteller hun. Ragnhild er også jevnlig til kontroll hos legen og på den måten ivaretar hun både den mentale og den fysiske delen av vektreduksjonsprosessen. 

- Det som gjenstår da er selve jobben - og den må jeg gjøre selv. Jeg vet ikke så mye om veien min videre, jeg har ikke sett så langt frem, men jeg ønsker å få fortsette den gode utviklingen jeg er i nå. Jeg tenker det er lurt å fortsette i gruppeveiledning nå som jeg nærmer meg målet og skal stabilisere vekten. Hvor lang tid det tar, vet jeg ikke.

Powered by Labrador CMS