Spis hard mat!

Hvis du syns begrepet ultraprosessert mat er forvirrende, og er usikker på hva du bør spise - og ikke bør spise, så er et godt råd å spise mest mulig hard mat.

Publisert Sist oppdatert

I en tid der vi snakker mye om å begrense inntaket av ultraprosessert mat, og mange er usikre på hva man egentlig bør spise mer av og hva man bør spise mindre av, så er et godt råd å spise mest mulig hard mat. Spis rett og slett mat som har en fast konsistens. Da får du automatisk i deg mindre av den ultraprosesserte maten som er uheldig. Dette er bra både for helsen, men også for kloden.!

Men hvorfor fast mat?

Jo, den ultraprosesserte maten vi bør spise mindre av er veldig bearbeidet, og er både kvernet, most, og blandet med alt mulig rart. Forbrukere har verken anelse på eller kontroll over hva som befinner seg i matvaren, og alle råvarer er fjernet, den inneholder mest bestanddeler av råvaren. Dette er ofte kaloririk mat, med mye tilsatt salt og mettet fett - og det er ofte lite konsistens i maten. Ja, godt, men ikke så bra for kropp, helse og hode. 

Vi vet at denne type mat slår ut hjernens metthetssignaler, som gjør at belønningssenteret i hjernen går bananas, og vil ha deg til å spise mer. Det er vanskelig å stoppe, og da er det fort gjort at det blir for mye av det gode...

Omtrent 50-60% av maten vi spiser er veldig bearbeidet. De som spiser mye bearbeidet og ultraprosessert mat får i seg i snitt 500 kcal ekstra hver dag. Så denne maten bidrar i stor grad til at mesteparten av befolkningen har enten overvekt eller fedme.

Mer konsistens, mindre kalorier

Tilbake til dette med konsistens. Fastere konsistens betyr vanligvis mindre kalorier. Både fordi mat med konsistens ikke slår ut hjernens metthetssignaler som maten beskrevet over gjør, men også fordi vi må tygge denne type mat mer. Man rekker å kjenne på metthetsfølelsen før man har fått i seg for mye mat. 

Eple tar lenger tid å tygge enn usunn snacks mat, og holder deg mett lenger.

Denne type mat blir også liggende i magesekken lenger enn maten med myk konsistens - og inneholder ofte mer fiber. Begge deler gjør at man holder seg mett lenger. Studier har faktisk vist at personer som spiser ultraprosessert mat i noen uker går opp i vekt, men går ned i vekt når de spiser hel mat i samme tidsperiode - selv om maten har samme næringsverdi. Årsaken er bare at man spiser mer av den bearbeidede maten.

Så for å oppsummere, hold deg til hele råvarer med fast konsistens. Det tar lenger tid å spise maten (myk mat går i snitt 35% fortere ned i magen enn hard mat), den må tygges mer, noe som fører til at man totalt får i seg mindre mengder mat. Denne maten er dessuten sunnere, med mindre salt, sukker og mettet fett.

Tenk at du skal tygge hver bit 20-30 ganger. Den usunne ultraprosesserte maten trenger man ofte ikke tygge mer enn 10 ganger.

Kilde: Aftenposten

Powered by Labrador CMS