Tips til en litt sunnere jul

Det er kort tid igjen til julaften og de påfølgende fridagene, som betyr mye god mat og drikke for de fleste. Ingen burde tenke kalorier disse dagene, men det kan være smart å ta noen kloke valg gjennom julen, sånn at overgangen til det nye året ikke blir for stor og krevende.

Publisert Sist oppdatert

Her er noen råd til deg som vil ha en sunn og god livsstil gjennom hele julefeiringen. Det positive med å være litt bevisst i julen, er at man ikke trenger å gjøre så mange endringer når det nye året kommer. 

Dette er rådene:

Ha en god måltidsrytme gjennom julen. Det er fort gjort at måltidsklokken blir forskjøvet i julen. Kanskje du dropper frokosten og går rett på en stor lunsj, eller hopper over frokosten for å spare litt kalorier. Vårt råd er å sørge for en liten frokost. Det er en fin måte å få kroppen i gang etter en lang natt. En protein- og fiberrik frokost gir dessuten god metthet, noe som vil gjøre det lettere å motstå fristelser utover dagen fordi det forebygger søtsug.

Det å spare kalorier til sent på kvelden kan faktisk ha motsatte effekt – du blir så sulten på kvelden at du mister helt kontrollen og ender med å spise alt for mye mat! Vær heller litt ekstra aktiv de dagene det blir mye mat og drikke.

Bytt gjerne ut noe av den fete julematen med fisk!

Variasjon, og velg rent kjøtt så ofte du kan. Norsk julemat er ikke den magreste maten. Men det finnes heldigvis også noen magrere alternativer. Velg kalkun, skinke og roastbiff der du kan, framfor pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og julepølser. Om det ikke lar seg gjøre å velge de magrere alternativene, kan du skjære bort synlig fett på pinnekjøtt og ribbe. Varier gjerne også med fisk som sild, gravlaks, røkelaks, rakfisk, lutefisk og torsk.

Godt med grønnsaker. Uansett hva du spiser, forsyn deg med mye grønnsaker! Det er kalorifattig og er skikkelig godt tilbehør til alle julemåltidene. Husk også på masse variasjon i grønnsaksinntaket ditt. 

Mager sjysaus. Å erstatte ribbefett og fete sauser med en mager sjusaus er veldig kaloribesparende. Om du imidlertid "bare må" gå for de fete sausene, kan det være smart å forsyne deg forsiktig.

Spis masse mye. Det er mye god mat i disse dager, men ha kontroll på tallerkenen din. Der du kan, velg gjerne så liten tallerken som mulig, og fyll den med passelig mengder mat – og hold deg til en porsjon. Spis sakte, nyt måltidet, kjenn på konsistensen i maten, og kjenn etter når du er mett. Drikk rikelig med vann også. Gjør du alt dette, blir det mindre sannsynlig at du overspiser. 

Husk at jo mer alkohol du drikker, jo mindre kontroll har du over hva du spiser og drikker!

Begrens alkoholinntaket. Jo mer alkohol, jo mindre kontroll. Og det betyr også mindre kontroll over mat- og drikkeinntaket. I tillegg er alkohol i seg selv kaloririkt. Det er så klart helt ok å nyte litt alkohol, men det er smart å drikke godt med vann sammen med alle måltidene - og alkoholenhetene. Da orker du også mindre alkohol.

Velg smart ved dessertbordet. Julen betyr gjerne mye god bakst og gode kaker. Men frukt passer også inn! Frukt kan serveres enten alene i en fruktsalat, men det passer også sammen med riskrem, is, karamellpudding og andre desserter. Prøv heller å spise deg mett på fruktsalat og klementiner, framfor kaker, sjokolade, kjeks og godteri. Da blir det fort mye sukker og energi.

Tren litt ekstra når du kan. Aktivitet og trening gjør godt for helsa, godt for humøret og kan bidra til at du unngår å gå opp i vekt i julen. Det trenger ikke være lange løpeturer – økt hverdagsaktivitet som å gå til butikken, stikke innom noen, gå av bussen en stasjon før, hjelper også! Finn en hyggelig juleaktivitet du kan gjøre sammen med venner og familie.

God jul fra oss i Roede

Kilde: Matprat.no

 

 

Powered by Labrador CMS