8 tips til rimeligere handlevogn i julen

Nå går vi inn i den travleste uken hvor alt skal handles inn av julemiddager, tilbehør, desserter ingredienser til julebakst og julekonfekt.

Publisert Sist oppdatert

Nå går vi inn i den travleste uken hvor alt skal handles inn av julemiddager, tilbehør, desserter ingredienser til julebakst og julekonfekt. så vi er gode på å kose oss og unne oss selv ting i julen. Men nå som alt har blitt mye dyrere kan det være smart å spare der man kan spare. For vi har jo blant annet en tendens til å handle mer enn hva vi egentlig trenger. Men kanskje det ikke er denne julen vi skal gjøre det. Her får du noen tips til hvordan handlevognen ikke trenger å bli dyrere enn nødvendig, uten at det skal gå på bekostning av julen.

Lag et matbudsjett for julen

Sett av tid til å lage deg et matbudsjett for julen, gå gjennom julemiddagene og skriv handleliste. Planlegg innkjøpene og gjør noen få store innkjøp enn mange små. Gå gjerne gjennom kilo prisen på de matvarene du skal kjøpe store mengder av. En ribbe kan koste fra ca. kr 75,- til ca. kr. 250,- per kg. Skal du kjøpe ribbe til mange kan du spare flere hundre kroner ved å være litt prisbevisst, uten at det trenger å gå på bekostning av kvaliteten. Grønnsaker og tilbehør til julemiddagen er ofte en god del rimeligere enn kjøttet. Server gjerne raust med tilbehør, da vil det automatisk gå mindre kjøtt og julens middag blir både billigere og litt sunnere.

Ha oversikt over alle skap

Godt planlagt er halvveis gjennomført!

Har du oversikt over hva som finnes i kjøkkenskapene dine? Mange ender opp med å kjøpe ekstra fordi de ikke husker hva de allerede har i skapet. Så kryssjekk skapene samtidig som du lager handlelisten. Her vil du spare mye!

Planlegg julemåltidene

Mange har tradisjoner for hva de skal spise lille julaften og 1. juledag. Men julen handler også om hva som forventes eller hører med, og handler mer om tradisjon enn at man har så lyst på det. Kanskje du denne julen skal ta et oppgjør med noen tradisjonsretter som du lager bare fordi du føler at det hører med, men som det ikke blir spist så mye av? Ta en ekstra runde på å gå gjennom måltidene, så finner du kanskje ut at det er noen retter du faktisk kan sløyfe. For det er ingen tvil om at det er den dyreste maten du kjøper er den som ikke spises. Hvis du planlegger måltidene blir det lettere å få brukt rester. Buk det du har i kjøleskap og fryser – her kan det være mange godsaker som er blitt glemt

Fyll handlevognen med færre varer

Vi skal selvfølgelig kose oss med julegodt og snacks i løpet av julen, men hvor mye trenger vi egentlig? Kjøp også frukt – det er mye billigere enn sjokolade. Hvis du går for å kjøpe inn mer frukt og litt mindre sjokolade sørger du også for at de rundt deg vil velge mer frukt enn hvis det ikke var tilgjengelig. Mer tilgjengelig frukt -og gjerne oppskåret er det beste måten få alle til å spise litt mer frukt i julen. Frukt vil automatisk bidra til litt mindre sjokolade og snacks, og er både bedre for lommeboken og for kroppen.

Billige og sunne ingredienser drøyer og setter smak!

Billige ingredienser som for eksempel løk, potet, kål, gulrøtter er smart å ha tilgjengelig i kjøleskapet. Dette er ingredienser med mange bruksmuligheter. Løk kan du for eksempel ovnsbake, steke, sylte og servere rå, og kan sette en ekstra spiss på julemåltidet. Kjøper du ferdig sild kan man også tilsette litt ekstra løk i silden, noe som både drøyer og setter en ekstra god smak på silden. Velger du mer råvarebaserte måltider og lager maten fra bunnen av, vil du komme rimeligere ut av det enn hvis du kjøper alt ferdig. En ferdig kålrotstappe koster ca. kr, 75,- per kilo mens en kålrot koster mellom 5 og 10 kroner per kilo.

Velg butikkens egne merkevarer

Ofte er det stor forskjell på prisen på forskjellige merker på en og samme vare. Du kan spare mye på å velge butikkens egen merkevare. Disse varene finnes nesten i alle kategorier. Vær litt nysgjerrig på prisene så finner du fort ut hva som lønner seg- ikke er det så stor forskjell på kvaliteten heller.

Hva har du i fryseboksen?

Lag gjerne en liste over hva du har i fryseboksen- Her kan du stryke ut når noe er brukt og legge til noe når noe legges i fryseren. Kanskje du har både frosne bær og is som kan brukes til julens desserter.

Lag juletapas av restene fra julens middager

Du kan lage mange gode retter av restene fra julematen. Hva med en Juletapas? Da kan du for eksempel bruke ribbebiter, pølser, steik, gravet laks, sild, kald laks eller ørret. Her er flere råd:

  • Har du pepperkaker, og ost fra frokosten? Spis pepperkaker med blåmuggost eller annen sterk ost du liker.
  • Har du lefser? Lag lefseruller med ruccola, julepålegg – enten av fisk eller kjøtt og evt litt rødbeter.
  • Har du poteter og rømme? Lag en potetsalat.
  • Har du rester av kald ribbe, steik, medisterpølser eller julepølser? Skjær dette i passe biter og tre dem på en pinne sammen med svisker eller tørket aprikos evt kald rosenkål eller andre grønnsaker eller tørket frukt du har tilgjengelig.
  • Har du flatbrød? Bryt av i passe store biter og spis med røkt eller gravet laks, litt kesam eller rømme og en kvast grønt.
  • La det gå sport i å se om det er noe å spare på julens matbudsjett – det kan jo komme godt med når vi går inn i nytt år med nye muligheter.

Vær kreativ på å bruke opp restene fra julematen og vær raus med grønnsakstilbehøret- det er bærekraftig både for økonomien og helsa.

Powered by Labrador CMS