Tips til deg som ønsker å spise mindre kjøtt

Det er flere og flere som ønsker å redusere sitt inntak av kjøtt. Ikke nødvendigvis kutte kjøtt helt, men at det flere dager per uke velges alternativer til kjøtt. Enn så lenge stiger fortsatt kjøttforbruket i Norge, men vi får håpe at denne trenden vil snu, både for helsens skyld og av miljøhensyn- og dyrevelferd.

Helsemyndighetene anbefaler å redusere inntak av kjøtt- fortrinnsvis rødt kjøtt og at det ersattes med fisk eller vegetar.

Hva kan være en erstatning  for kjøtt i lunsj- og middagsretter?

Fiskeretter skal selvsagt være en del av det norske kostholdet, opptil flere ganger per uke. Det vil være en gevinst å bytte ut kjøtt med fisk, men om du ønsker alternativer til både fisk og kjøtt, kan du lese videre. Det er mange kjøttretter som kan erstattes med linser eller bønner. Belgfruktene passer godt sammen med ulike typer krydder og gir en god metthetsfølelse. Om du i tillegg tilsetter ekstra grønnsaker vil du få masse gode smaker på kjøpet. Dersom du ikke vil erstatte hele kjøttretten kan du for eksempel som i taco bytte ut halvparten av karbonadeigen med 100 gram linser og 100 gram sorte bønner. Tilsett krydder som vanlig eller lag en egen variant og tilsett gjerne en boks hakkede tomater.

Du kan enkelt erstatte mengden kjøtt med belgfrukter, søtpotet og grønnsaker. Samme oppskrift, bare med et lite bytte.

Du kan selvsagt også erstatte alt kjøttet med belgfrukter og ekstra grønnsaker. Søtpotet fungerer ypperlig som en “kjøttersatter” og i retter med typisk gryte kjøtt i form av okse eller kylling er dette en utmerket erstatning som til gjengjeld har enda mer smak enn kjøttet i seg selv. Søtpotet passer godt sammen med med krydder, gjerne med litt ekstra spice. Andre kjøttfrie middager er ulike pastaretter, vegetarpizza eller lasagne, wraps og utallige supper med mye smak.

Kjøttfritt pålegg

Brødmåltidet står sterkt i det norske kostholdet og de aller fleste av oss har et eller flere kjøttpålegg i kjøleskapet. Kjøttpålegg er ofte ultrabearbeidet og inneholder en del salt og mettet fett. Det vil for de aller fleste være en fordel å ersatte noe av pålegget med andre alternativer. Det er kanskje i dette brødmåltidet vi virkelig må være litt kreative og tenke litt nytt i hva som kan erstatte kjøttpålegget, særlig utover fiskealternativene som vi har.

Grønnsaker på skiven gir en god smak, masse næringsstoffer og en varig metthetsfølelse.

Så hva kan være godt som pålegg, og som ikke inneholder kjøtt? Advokado og tomat passer nydelig sammen. Guacomole er vi vant til å spise til taco, men kanskje ikke på brødskiven? Eller hva med hummus? Masse smak og er nydelig sammen med paprika eller rødbeter. Ulike nøttesmør sammen med frukt er også et kjempegodt alternativ og gir deg det gode fettet og masse smak. Har du forresten smakt eple alene eller sammen med banan på skiven? knasende godt om du har behov for litt søtt. Det finnes også andre alternativer slik som vegansk ost, havrepålegg eller  noen varianter av kjøttalternativer.

Mitt råd er å se på ingredienslisten om disse virkelig er gode alternativer eller om dette også er i kategorien ultrabearbeidet mat.

Vær kreativ, test ut ulike alternativer og send oss gjerne dine tips til fag@greteroede.no.

Her finner du noen vegetar oppskrifter som bør testes

Powered by Labrador CMS