Pausene som gir energi

Kroppen er skapt for bevegelse. Når vi beveger oss skjer det mye i kroppen som gir en helsegevinst.Immunforsvaret styrkes, og risikoen for livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes type 2, samt psykiske lidelser reduseres. Kroppen får et mer naturlig avløp for stress, søvnkvaliteten bedres og den generelle livskvaliteten øker. Kroppens funksjoner bedres også, som hjertet, mage- og tarmfunksjon, lungefunksjon, blodsirkulasjon og blodsukkerregulering.

Og ikke bare det, aldringsprosessen går langsommere og det er lettere å opprettholde en ønsket kroppsvekt. I tillegg gir fysisk aktivitet mer overskudd og økt trivsel og arbeidskapasitet, og vi får økt selvtillit og mestringsfølelse.

Men likevel sitter alt for mange av oss for mye stille. Selv når vi vet hvor mange positive effekter bevegelse har, og hvor uheldig stillesitting er for helsa.

Tren 25 minutter styrke med Lene her!

Husk å ta mange aktive pauser i løpet av en arbeidsdag.
Husk å ta mange aktive pauser i løpet av en arbeidsdag.

Lite som må til for å oppnå gevinst

Heldigvis er kroppen lagd slik at den responderer raskt på fysisk aktivitet. Og dette gjelder spesielt blant dem som er i dårlig form. Bare 30 minutter med noe aktivitet hver dag gir effekt. Likevel er det mange som ikke får til dette.

Om du sliter med å møte anbefalingen om 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, kan du kanskje prøve å snu på denne oppfordringen. Istedenfor å tenke hva du kan eller må gjøre for å være fysisk aktiv, kan du heller tenke mer på hva du kan gjøre for å redusere stillesitting. Hvordan kan du lykkes med å sitte mindre i løpet av en dag?

Fysisk aktivitet er ikke ensbetydende med svetting, høy puls og treningssentre. Kroppen har godt av det og, men hverdagstrening, eller «smugtrening» – som er et langt mer motiverende og morsommere uttrykk, er vel så viktig! Det spiller ingen rolle hva du gjør, bare at du gjør noe. Og gjør du dette noen ganger daglig, møter du anbefalingen om 30 minutters fysisk aktivitet hver dag.

Velg gående møter framfor sittende!
Velg gående møter framfor sittende!

Les også: 7 tips til mer hverdagsaktivitet

Tenk nytt!

For å unngå å sitte stille i 9 timer hver dag, som er snittet fornordmenn, oppfordres vi til å ta trappen istedenfor heisen, gå av bussen et stopp før, gå til butikken og så videre. Dette vil ha stor betydning for helsen. Men mange er kanskje lei av å høre disse rådene, og kanskje de er krevende å få til i en travel hverdag.

Men det betyr vel ikke at det er umulig å få til noe hverdagsaktivitet eller noen form for smugtrening i løpet av en dag? Hva kan du gjøre som kan gjøre en forskjell?
En lokalavis i Viken skrev om en bussjåfør som tar 500 hopp med hoppetau i pausene sine på endestasjonene. Eller han løper rundt bussen. Kan du finne på noe like kreativt?

Pausegym med kolleger

På mange arbeidsplasser har man fått øynene opp for betydningen av pausegym, og ansatte oppfordres til å ta jevnlige pauser, eller til å ta gående eller stående møter. Sjekk også Roede-appen, der du har tilgang til flere korte treningsfilmer.
Dette er en fin måte å snike inn litt trening i hverdagen på! La pausegym og sniktrening bli en del av din hverdag – og om du jobber med flere, la det bli en kollegial greie. Sosialt og hyggelig er det jo også!

Powered by Labrador CMS