- Vi går for gull!
De møttes for først gang hos Roede for 5 år siden, men ingen av dem har tenkt å gi seg ennå.
Gruppen med kvinner møttes for første gang for 5 år siden. Den gangen Grete Roede satte i gang et stort forskningsprosjekt i samarbeid med Sykehuset i Vestfold, der formålet var å sammenlikne to vektreduksjonsmetoder, og se hvilken metode som ga størst vektreduksjon etter ett år - lavenergidiett (Roede Kickstart) eller gradvis vektreduksjon (Roede Balansert). Disse damene var blant 300 andre som ble rekruttert til å være med i forskningsprosjektet.
Studien og oppfølgingen av studiedeltakerne varte kun i ett år, men en liten gjeng møtes fremdeles hver eneste uke på Løren i Oslo, fem år siden studiestart.
Hva har dere oppnådd?
- Jeg gikk først en del ned i vekt, så gikk jeg opp og så gikk jeg ned igjen. Men i dag er jeg faktisk i mål igjen! Minus 25 kilo. Nå tenker jeg helt annerledes! Jeg tenker ikke lenger at det er farlig å være sulten. Blodprøvene mine har vært greie hele veien, men alt er liksom blitt lettere likevel. Og ikke minst har jeg fått mange gode venner her, forteller den ene kvinnen i 50-årene.
Damen ved siden av opplevde det samme, hun gikk ned 40 kilo det første året, og så opp 33 kilo igjen, men nå har hun gått ned nesten alt igjen.
- Nå har jeg fått mange verktøy til å mestre. Før spiste jeg på stress fordi jeg trodde jeg var sulten. Mens nå har jeg lært meg å kjenne igjen ekte sult. Jeg har også fått mye bedre helse. Før hadde jeg ikke kondisjon, men her om dagen gikk jeg 1,5 mil i skogen med en annen herifra. Jeg har fått mange gode venner og treningspartnere i gruppa her, sier hun.
Dette hadde neppe skjedd om hun ikke hadde fortsatt å gå på Roede-møter.
Livet skjer
Hvor viktig er det å få oppfølging så lenge som dere har?
- Det er superviktig! Livet skjer jo. Det å gå til oppfølging jevnlig har gjort at jeg har taklet all motgang bedre. Det tar tid å endre livsstil. Lang tid! Det er ikke gjort over natta!
Roede-veileder Ellen Hoel roser gjengen sin.
- De har en vanvittig stayer-evne. Det går jo opp og ned, men damene her biter tenna sammen og holder sammen. Og ikke minst girer de hverandre opp. De betyr mye for hverandre.
Alle er enige om at det er veldig viktig for dem at de er en gjeng.
- Det er litt som en rosebusk med mange torner i, forteller en av kvinnene.
De har opprettet en egen Facebook-gruppe der de deler det meste - både oppturer og nedturer. Og de er alle enige om at det nytter ikke å sitte og bløffe i denne Facebook-gruppa. De er helt ærlige med hverandre. Dette, i tillegg til de faste Roede-møtene, har gjort at de har blitt veldig godt kjent.
- Dette har vært så viktig. Vi har jo blitt så trygge på hverandre, og kan på en veldig enkel måte fortelle hverandre hvordan livet er akkurat nå. En fantastisk gruppedynamikk! Alle i gruppa blir sett og hørt, forteller en av kvinnene.
De har alle kjent på skammen å være overvektig. Denne har de nå blitt kvitt, og nå greier de alle med hevet hode å si at de er Roede-medlemmer og får oppfølging av en veileder. Men det har tatt tid.
Lang tid å bli kjent med den mentale biten
Alle kvinnene innrømmer at det har tatt tid å jobbe med den mentale delen av livsstilsendringen. En av kvinnene bruker vektmedisin, men kaller det for støttemedisin og et bipreparat til selve vektreduksjonen. Det å gå ned i vekt, endre livsstil og bli kjent med tankemønsterne er hovedfokuset.
- Det har vært viktig for meg å lære å kjenne igjen de forskjellige følelsene og hendelsene som gjør at jeg spiser feil, innrømmer en av kvinnene. Flere av de andre nikker, og kjenner seg igjen.
De snakker også om vektreduksjon på identitetsnivå.
- Jeg har gått ned masse i vekt, men jeg føler meg fortsatt tjukk! Det tar lang tid å godta den personen man ser i speilet. For i mitt hode er jeg en overvektig og tjukk person. Det er litt skummelt å slippe den sannheten, forteller den ene kvinnen.
En annen legger til at det er mye som skal endres i livet i en livsstilsendring.
Mye annet som skal endres
- Det er ikke bare snakk om mat og trening når man endrer livsstil, men det handler om å sette seg selv foran hele tiden. Noen har til og med byttet jobb her! Noen av oss har fortsatt dårlige vaner, men vi fanger det opp fortere når det glir ut. Vi lærer hele tiden, og øver og øver hele tiden, sier en av kvinnene.
Ellen trekker igjen fram hva de har fått til i løpet av disse årene, og forteller at de alle har lært å kjenne hvor skoen trykker, og bli kjent med hva som er viktig for den enkelte. Hun forteller også alle damene har begynt å trene. Nå trener de gjerne sammen også.
- Før ville jeg på en dårlig dag lagt meg på sofaen med en bøtte med is. Nå har jeg laget meg andre strategier som er langt mer bærekraftig, som å gå en tur, forteller en.
For fem år siden kunne den ene kvinnen omtrent ikke lage noe mat. Nå matprepper hun hver eneste uke.
Forsetter sammen
Selv om kvinnene har gått sammen lenge, og er på veldig forskjellige stadier i livet, har de ingen planer om å slutte med det første heller.
En av kvinnene spiller i korps der hun har ukentlige korpsøvelser. Hun prioriterer Roede-møtene like mye som korpsøvelsene.
- Jeg tenker på samme måte om begge disse tingen. Det gjør jeg bare!
En annen kvinner legger til at hun går for gull.
- Målet er jo ikke bare å nå et mål, men å bli der. Lenge. Det har jeg kjent på disse årene at det er en jobb - og en seier å holde vekten. Jeg var ikke klar for å greie meg selv etter vektreduksjonen.
De andre kvinnene er enige, uavhengig om de gikk på Kickstart eller Roede Balansert under forskningsprosjektet.
- 1000 kalorier eller ikke har ikke noe å si. Det er tiden etterpå og det å være i en gruppe med andre som har hatt noe å si, forteller en av kvinnene, som innrømmer at en strategi hun bruker for å få lagt bort dårlige vaner, er å gi seg selv forbud mot å gå i dagligvarebutikken på lørdager.
En annen kvinne har en litt annen strategi:
- Jeg kommer til å fortsette å gå til Ellen helt til hun går av med pensjon, ler hun.